U Lepoglavi otvoren Međunarodni festival čipke

11. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam U Lepoglavi otvoren Međunarodni festival čipke

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ds


U Lepoglavi je u petak svečano otvoren 24. Međunarodni festival čipke, koji će se zbog panedmije koronavirusa održavati virtualno do 30. rujna, ali tijekom tri vikenda u rujnu u Pavlinskom samostanu moći će se obići izložba čipke.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića, ministarstava kulture, turizma i  poljoprivrede te Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Bugarska.

Izaslanik i posebni savjetnik za kulturu Predsjednika RH Zdravko Zima istaknuo je kako je dobro da se i u ovim teškim uvjetima nastavlja tradicija čipkarskog festivala u Lepoglavi.

„Izrada čipke je svakako umijeće za koje je potrebna velika strpljivost, a strpljivost je osobina koja danas ljudima generalno nedostaje. Mislim da bismo trebali raditi na strpljivosti, a tome nas čipka sigurno može poučiti“, poručio je Zima.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade, materijalno i nematerijalno kulturno blago nazvao je dušom i tijelom svijeta.  Kako je rekao, lepoglavska čipka je brend, znak prepoznatljivosti grada Lepoglave, a na značaju dobiva i s turističkog aspekta.

O vezama dva čipkarska centra na otvorenju je govorila veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj Genka Vasileva Georgieva.

„Lepoglava je sama pronašla grad Kalofer, jedan od centara čipkarstva u Bugarskoj, interesantan po tome što je rodni grad našeg najvećeg revolucionara i poete Hriste Boteva. I tamo se radi čipka s batićima, kao i u Lepoglavi, a mi to zovemo briselska metoda čipkarstva“, rekla je veleposlanica.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić najavio je virtualni dio festivala – video materijale iz 14 zemalja i šest hrvatskih čipkarskih centara.

„Njima prezentiraju svu veličinu, snagu i ljepotu svojih čipaka, a te videouratke smo stavili na web stranicu našeg festivala. S druge strane smo iskoristili priliku da izložimo sve naše lepoglavske čipke s prijašnjih festivala, koje odišu raznovrsnošću po izradi i po temama, kao npr. čipka u odijevanju, čipka na keramici, čipka na oltaru“, rekao je gradonačelnik.

Tako će se na izložbi u Pavlinskom samostanu, uz čipke iz Bugarske, moći pogledati lepoglavska umjetnost čipke – od kreacija na haljinama, preko čipkastog šatora do čipke izrađene od 7,5 kilometara konca.  Posjetitelji će moći razgledati izložbu uživo svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati, a ostalim danima virtualno. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Lepoglavska čipka, koja je od 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, 1937. godine nagrađena je zlatnom medaljom u Parizu, 1939. brončanom medaljom u Berlinu, 2009. je dobila Zlatni orden čipke u Estoniji i 2011. godine osvojila prvo mjesto na čipkarskom festivalu u Rusiji.

(Hina)