Istarski župan Boris Miletić u četvrtak je pohvalio nabavku borbenih aviona Rafalea čime se štiti zračni prostor, ali je žalosnim ocijenio što se dovoljno ne štiti kopno jer se, kako tvrdi, kroz “turizam na crno” godišnje gubi milijardu eura, što je protuvrijednost 12 Rafalea.

Župan Miletić za Hinu je komentirao današnji dolazak prvih šest od 12 borbenih aviona Rafalea, koje je Hrvatska naručila od Francuske, a imajući u vidu kako Pula, grad na čijem je čelu bio punih 15 godina, ima dugu vojnu povijest, još od doba Austro-Ugarske pa kasnije Italije i Jugoslavije, a sam je glasno zagovarao njezinu demilitarizaciju.

“Pohvalno je što država kupnjom borbenih aviona Rafalea štiti zračni prostor i modernizira vojno zrakoplovstvo. No, istodobno me žalosti što država ne posvećuje dovoljno pažnje u zaštiti našeg kopna, što zorno prikazuju razmjeri bespravne gradnje, kojom je posebice pogođeno područje Istre”, izjavio je Miletić Hini.

Svjedočimo, kaže, “napadu na našu zemlju” i to pretežito od strane stranih državljana, koji te ilegalno sagrađene objekte poslije i iznajmljuju.

“Upravo kroz taj ‘turizam na crno’ Hrvatska godišnje gubi najmanje milijardu eura, što je protuvrijednost 12 Rafalea”, upozorio je župan Miletić.