Kuhaju, čiste i konobare od jutra do mraka, a za svoj posao nisu dovoljno plaćeni. Nakon napornog ljeta čeka ih neizvjesna zima. Sudbina je to brojnih sezonskih radnika u Hrvatskoj.

“Sezonski je posao, radim već 6-7 godina ovdje, nadam se nekom opstanku možda zimu, i tako, ova godina je malo loša, prošla je bila bolja, a možda će biti bolja i dogodine”, kazao je za RTL konobar Ivan Katurić.

Bolji bi trebali biti i uvjeti rada za sezonce, jer je istraživanje Novog sindikata pokazalo da nisu zadovoljni plaćama, radnim vremenom ni sigurnošću na radnom mjestu. I odnosi sa šefovima su im nikakvi. Od jedan do pet svoj sezonski život ocijenili su s nesretnom i nezadovoljnom dvojkom.

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, potvrđuje da su sezonci koji nemaju ugovor za stalno prisiljeni pristati na sve i svašta.

“To je praksa koju vidimo, gdje god se okrenemo. Znači, ako treba ostati dulje, raditi prekovremeno, ako treba otići u lošije radne uvjete, očito je da se poslodavci oslanjanju na sezonske radnike, nego na radnike koji su za stalno”, tvrdi Iveković.

U borbi radnika i poslodavaca sudi Državni inspektorat. Od početka lipnja samo u tzv. Djelatnostima pružanja smještaja i hrane, gdje su u velikom broju zaposleni sezonci, izvršili su 205 inspekcijskih nadzora. Utvrdili su sumnju u 102 prekršaja, a 40 poslodavaca mora na sud zbog neprijavljivanja radnika i prekovremenih sati.

Ali unatoč tome ostaju, jer izbora nemaju. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje s burze je na sezonskim poslovima zaposleno više od 18 tisuća ljudi.

Pogledajte prilog.