Knjiga “Suvremeni hrvatski haiku – nova antologija”, koju su uredili Nikola Đuretić i Tomislav Maretić, predstavčljena je u četvrtak u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

urednici Nikola Đuretić i Tomislav Maretić

Predsjednica DHK-a Hrvojka Mihanović Salopek je istaknula kako pjesnici rado biraju haiku smatrajući da on zbog svoje kratkoće i uzusa jednostavnoga sažimanja pjesničkog pogleda djeluje, ali varljivo kao jednostavan način pjesničkog iskaza.

Taj privid zavarava i nerijetko uzrokuje haiku pjesme koje su naprosto nezanimljive i površne, rekla je i dodala kako je ponosna da je napokon došla jedna ovakva hrvatska antologija haiku pjesništva.

Po riječima haiku pjesnika Borisa Nazanskoga premda je prije i poslije Devidéove “Antologije hrvatskoga haiku” bilo sličnih pokušaja, ona Vladimira Devidéa iz 1996. do danas je ostala paradigmatska.

Urednik Đuretić je istaknuo kako su od antologije oca hrvatskoga haiku pjesništva Vladimira Devidéa protekla gotovo tri desetljeća.

Dodao je kako se od tada pojavio cijeli niz novih, mladih pjesnika koji i dalje bilježe iznimne uspjehe u svijetu, pobirući na međunarodnim natječajima brojna priznanja i nagrade.

Zahvaljujući tim nagradama, naglasio je, Hrvatska je već niz godina, uz Japan i SAD, jedna od svjetskih haiku velesila.

Napomenuo je kako su u antologiju suvremenog hrvatskog haiku uvrstili više od sedamsto i pedeset uradaka pedeset i pet autora – od etabliranih književnika poput Luka Paljetka, Tomislava Marijana Bilosnića, Ane Horvat, Enesa Kiševića ili Drage Štambuka, preko najnagrađivanijih hrvatskih haiku pjesnika Željka Funde, Borisa Nazanskog i Tomislava Maretića do mlađih autora kao što su Goran Gatalica ili Sanela Pliško.

Urednik Maretić izrazio je uvjerenost kako su ovom antologijom čitatelju uistinu ponudili ono ponajbolje od suvremenog hrvatskog haiku te da će, čitajući je, uživati barem onoliko koliko su i oni sastavljajući ovaj pomno probrani stručak cvijeća.

Knjiga “Suvremeni hrvatski haiku – nova antologija” objavilo je Društvo hrvatskih književnika u svojoj knjižnici posebnih izdanja.