Deseto izdanje književne manifestacije Zagreb Book Festival, s krovnom temom “Frekvencija tišine”, održat će se od 13. do 17. svibnja, a na programu je niz razgovora s piscima o aktualnim društvenim i znanstvenim temama te trendovima na književnom tržištu.

Festival, koji će se održati u KIC-u, Knjižari Ljevak i Knjižnici Bogdana Ogrizovića, pod okriljem krovne teme “Frekvencija tišine” istražuje globalna pitanja; geopolitiku, demokraciju, klimatske promjene, mentalno zdravlje – ključne stvari koje utječu na svijet, kao i kulturu, stvaralaštvo i slavljenje književnosti.

Pod krovnom temom podrazumijeva se tišina kao antipod buci i suvišku informacija kojemu je suvremeni čovjek izložen, kao i šutnja koja omogućava nastavak opresije, i za koju je potrebna hrabrost da se prekine.

“U prostorima intimnog i kolektivnog često se u tišini ostaje prisilno. Tišina je tada tamna šutnja kojoj prijete zatomljene i neizgovorene tajne koje bi mogle promijeniti odnose moći, rasvijetliti potisnute teške stvari, razgrnuti nepravde. Takva tišina čezne za svojim glasom, ponekad i krikom”, najavljuju organizatori.

Panel diskusije s brojnim poznatim autorima

Program Festivala sastoji se od 20 književnih događanja, koji uključuju panel diskusije, promocije i razgovore s književnicima, znanstvenicima, novinarima, prevoditeljima i publicistima, poput Lene Andersson, Boštjana Videmšeka, Johanne Frid, Nataše Govedić, Gorana Šimića, Mladenke Tkalčić, Drage Hedla i mnogih drugih.

Panel diskusije bavit će se temama direktno vezanim uz krovnu temu festivala; povijesnim prešućivanjem, ksenofobijom, mentalnim zdravljem LGBTIQ osoba, odnosom tišine i stvaranja. Diskusija pod nazivom “Šutnja nije zlato – povijesno prešućivanje” okupit će Miljenka Jergovića, Tomislava Jakića i Tvrtka Jakovinu.

Panel “Šutjeti na sav glas – tišina i stvaranje” okupit će umjetnike i kreativce koji prakticiraju šutnju i tišinu i iz nje crpe snagu, među kojima Dortu Jagić, Dražena Šivaka i Nevena Bradića.

“Stranac u noći – strah od Drugog” naziv je panela koji se bavi odnosom Hrvata prema inozemnim radnicima. Sudjeluju Drago Hedl, Lucija Mulalić i Margareta Gregurović.

Posljednji panel, “Glasniji od tišine – kvir životi ispričani naglas” u organizaciji aktivističkoga profila Grof Darkula i udruge Dugina obitelj predstavit će treće izdanje “Priručnika za preživljavanje”, a u razgovoru sudjeluju Espi Tomičić, Matea Popov i Ivo Šegota.

Dva okrugla stola posvećena su temama aktualnim u knjižnom svijetu: “Pronađeni u prijevodu: ljudi i/ili strojevi” prevođenju u doba novih tehnologija, a “Europski književni agenti i male književnosti” specifičnostima distribucije autorskih prava na tržištima tzv. malih književnosti.

Boris Dežulović gost je programa knjige i vino, gdje će publika s autorom razgovarati u neformalnoj atmosferi, uz čašu vina.