U Velikoj Gorici do 6. svibnja održava se 18. Velikogorički brass festival, pod umjetničkim vodstvom direktora Tomislava Špoljara, a Festival je sinoć otvorio Jazz orkestar Oružanih snaga RH pod vodstvom dirigenta bojnika Davora Dropuljića, priopćeno je u subotu iz MORH-a.

S Jazz orkestrom Oružanih snaga RH u Dvorani Pučkog otvorenog sveučilišta nastupio je talijanski trubač Andrea Tofanelli, jedan je od vodećih svjetskih trubača specijaliziran za stil Jazza Maynarda Fegusona. Gost na koncertu bio je i brazilsko–portugalski glazbenik, skladatelj i nastavnik Gileno Santana, jedan od vodećih trubača svoje generacije.

Festival se nastavlja večeras u 20 sati kada nastupaju mađarski glazbenici Jozsef Bazsinka – tuba i Irina Ivanitskaia – klavir. Gost na koncertu bit će i američki trubač Peter Wood.

U ambijentu crkve bl. Alojzija Stepinca, trećeg dana Festivala, 5. svibnja, publika će moći poslušati dvojicu Nijemaca koji trenutno žive i djeluju u Austriji. Svestrani umjetnik Uwe Köller svoje umijeće sviranja pokazat će na trubi, a pratnja na orguljama bit će mu Ulrich Walter.

Posljednji koncert održat će se u ponedjeljak, 6. svibnja, u Dvorani Galženica,a nastupit će, kako je najavljeno, trubač koji je kao gost otvorio ovogodišnji Festival – Gileno Santana, dok će mu pratnja na gitari biti instrumentalist, pjevač, aranžer i skladatelj, dobitnik Latin Grammyja – Gabriel Selvage.

U okviru ovogodišnjeg Brassa, sada već tradicionalno, bit će organizirane i radionice za studente i polaznike glazbenih škola.

Velikogorički brass festival osamnaestu godinu za redom dovodi vrhunske izvođače limene glazbe iz cijeloga svijeta u Veliku Goricu. Cilj mu je promicanje limenih puhačkih glazbala i senzibilizaciju za limenu puhačku glazbu te za klasičnu glazbu i jazz.