[FOTO] Klub dijabetičara Križevci proslavio četvrti rođendan

23. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci [FOTO] Klub dijabetičara Križevci proslavio četvrti rođendan


U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Križevci u srijedu navečer članice i članovi Kluba dijabetičara Križevci proslavili su četvrtu obljetnicu postojanja.

Predsjednica Nada Šegrt kazala je kako je Klub osnovan 18. siječnja 2016. godine, a na osnivanju je bilo šest članova, dok danas Klub broji 20 članica i članova te četiri podupirajuća člana. -Brzo smo ostvarili suradnju s Gimnazijom Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci i profesoricom Magdalenom Markešić, koja vježba s nama, a nakon toga priključila nam se i Biološka grupa pod vodstvom profesorice Gordane Pintarić Kovač. -kazala je uvodno Nada Šegrt.

Nada Šegrt, predsjednica Kluba dijabetičara Križevci

-Volonteri Biološke grupe svakog četvrtka, kada imamo termin, prije vježbe mjere nam šećer i krvni tlak te tjelesnu masu kao i ostale parametre koji idu uz to.  Na tom tragu nastao je i projekt “Budi heroj – volontiraj” u kojem su sudjelovali članovi Biološke grupe i Klub dijabetičara. U sklopu toga bila su organizirana i dva izleta edukacijskog karaktera. -istaknula je Nada Šegrt te kazala kako od osnutka obilježavaju Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenoga.

-Prošle godine je bilo 10 godina obilježavanja tog dana u Hrvatskoj, a mi smo to obilježili na način da je sinagoga svijetlila plavom bojom, koja je zaštitna boja te bolesti. -kazala je te dodala kako je dobna struktura od 40 do 70-ak godina starosti.

Nada Šegrt, predsjednica Kluba dijabetičara Križevci

-Kao što znate postoje dva tipa šećerne bolesti. Tako u našem klubu dvije smo oboljele od Tipa 1, a to je tip šećerne bolesti od rođenja, dok su preostali članovi oboljeli od Tipa 2. -istaknula je Nada Šegrt te dodala kako je kod ove bolesti podrška obitelji ovdje vrlo važna. -Jako je bitno da se obitelj educira kako bi oboljeli od šećerne bolesti što bolje prevladao tu bolest, a za to je posebno važna i tjelesna aktivnost. Također, ovaj Klub je za nas iznimno važan zbog druženja, ali i razmjene iskustava i međusobne potpore. -istaknula je Nada Šegrt te zahvalila Gradskom društvu Crvenog križa Križevci na potpori i suradnji, budući da klub djeluje “pod kapom” Društva.

dr. Franjo Husinec, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci

Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci dr. Franjo Husinec, cijenjeni liječnik i kirurg, istaknuo je da je postojanje ovakve jedne organizacije vrlo bitno za dijabetičare. -Ovaj Klub okuplja dijabetičare, latentne dijabetičare, na programima učenja zdravog načina života, da se uklone svi negativni utjecaji po naše zdravlje kao što je prekomjerna, loša prehrana, izbjegavanje soli i šećera. Nadalje, treba svakodnevno biti fizički aktivan. To sve pogoduje dobrom razvoju našeg tijela, a naročito za ovakve bolesti kao što je dijabetes. -pojasnio je dr, Husinec dodavši kako mi sami moramo naći načina da održimo razinu šećera u normali.

-Svako povišenje tog šećera oštećuje naš organizam, skraćuje naše zadovoljstvo, skraćuje naš život što dovodi do fatalnih, letalnih ishoda. Zato ovaj Klub ima zadaću da izbjegavaju sve one neprilike koje su štetne za naš organizam. Članovi redovito vježbaju u dvorani, kreću se po prirodi, na zraku su, a ono što je možda i najvrjednije da se međusobno druže, što potiče i pozitivno psihofizičko stanje koje onda pokreće i ostale dijelove tijela tj. pokreće žljezdane procese u našem tijelu, kojima mi ne gospodarimo, već naš duh. -naglasio je dr. Husinec.

dr. Franjo Husinec, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci

Međutim, dr. Husinec naglašava kako posebnih prvih simptoma pojave šećerne bolesti nema. -Uglavnom se javljaju oni simptomi vezani uz oštećenje. Dakle, šećer oštećuje naše živčano tkivo, naše krvne žile, pa se tako javljaju simptomi vezani uz slabi vid, gubitak ravnoteže, vrtoglavica, trnjenje nogu i ruku. U tim trenucima treba tražiti pomoć. -istaknuo je dr. Husinec dodavši kako je prevencija najbitnija, a to križevački Crveni križ radi izlaskom na ulicu kada građani mogu prekontrolirati šećer i krvni tlak.

Gordana Pintarić Kovač, prof., voditeljica Biološke grupe križevačke Gimnazije

Od velike pomoći Klubu dijabetičara su i križevački gimnazijalci i Biološka grupa koju vodi prof. Gordana Pintarić Kovač. -Mi smo se odmah po osnivanju Kluba uključili u rad. Prvo smo krenuli s mjerenjem šećera. Počele su se nizati ideje, pa su krenuli mjeriti i masu, krvni tlak, a već sada mjerimo i postotak mišića, postotak visceralne masnoće, opseg struka. Također, mjerimo i indeks tjelesne mase, kojeg učenici računaju prije svakog vježbanja članova Kluba. -pojasnila je prof. Pintarić Kovač kazavši kako djeluju u dvije grupe, a da djeca vrlo rado prihvate poziv za volontiranjem.

Gordana Pintarić Kovač, prof., voditeljica Biološke grupe križevačke Gimnazije

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo.

Osim toga, višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti.