U sklopu projekta Net Zero Cities Twinning Learning Programme, u kojem je Grad Križevci jedan od twin gradova zajedno s grčkim gradom Palaio Faliro, održano je prvo studijsko putovanje u pilot grad Nantes s ciljem prezentacije projekata i primjera dobre prakse u pilot gradu te sastanka s relevantnim dionicima.

U posjetu Nantesu boravio je gradonačelnik Mario Rajn koji se tom prilikom susreo sa zamjenikom gradonačelnika grada Nantesa i članom Upravnog odbora Energy Citiesa Tristanom Riomom te s gradonačelnikom grada Palaio Faliro Ioannisom Fostiropoulosom.

Predstavnici Nantesa održali su prezentaciju web aplikacije „Les défis climat“ – klimatski izazovi za stanovnike kojom žele potaknuti stanovnike na smanjenje svog ugljičnog otiska promjenom svakodnevnih navika. Osim toga, predstavljena je i klimatska strategija grada, klimatski ugovor, zeleni proračun grada Nantesa, energetska zajednica grada Nantesa odnosno stambeno naselje s privatnim i poslovnim zgradama koje svoju električnu energiju stvara iz solarnih elektrana na krovovima zgrada te projekt „The city is a garden / green Nantes“.

viber-image-2024-04-25-14-10-20-252

Osim projekata Nantesa, na ovom susretu predstavljeni su projekti i programi koji se provode u našem gradu s ciljem da Križevci postanu energetski neovisan grad do 2030. godine.

Razmjena znanja između pilot i twin gradova prilika je za učenje od gradova koji se suočavaju sa sličnim izazovima po pitanju klimatskih promjena, ali na različitom teritoriju.