Dora Kolačko, jedina doula u Koprivničko-križevačkoj županiji: ‘Posao mi je da se žena osjeća sigurno kod poroda’

1. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Intervjui Dora Kolačko, jedina doula u Koprivničko-križevačkoj županiji: ‘Posao mi je da se žena osjeća sigurno kod poroda’


Dora Kolačko, 25-godišnja majka dvoje djece, jedina je u Koprivničko-križevačkoj županiji i jedna od svega nekoliko desetaka doula u Republici Hrvatskoj. Dora je porođajna doula, postpartum doula i porođajna edukatorica, odnosno osposobljena je za vođenje trudničkih tečajeva.

Sama riječ doula dolazi od grčke riječi, a znači žena koja služi, odnosno sluškinja.

– Doule postoje od kad postoje i primalje. Doule su prvenstveno žene koje pomažu drugim ženama oko cijeloga procesa poroda. Doula se razlikuje od primalje. Primalja je medicinski djelatnik koji pazi da sve bude u redu s mamom i djetetom što se tiče medicinske strane. Posao doule, odnosno moj posao je da osiguram da je majka u sigurnom okruženju, da joj je ugodno i dobro, odnosno doula je prvenstveno podrška mami – istaknula je.

Dodala je kako se s majkama upoznaje još u trudnoći te kako kroz trudnoću, rodilju priprema za porod.

– Educiram o svemu što rodilja želi znati. Objašnjavam joj na koji način porod funkcionira, što se sve događa s tijelom. Što se događa kod poroda, sve u svrhu da se što bolje pripremi za porod i da taj porod što bezbolnije prođe. Svaki je porod poseban. Najvažnija je dobra priprema da taj cijeli proces sa što manje stresa prođe za majku, a samim time i za dijete – naglasila je.

Kazala je kako kada se bliži termin poroda postaje dostupna rodilji od 0 do 24, tada ih žene mogu nazvati u bilo koje vrijeme za bilo što.

– Ponekad sam znala i više puta dnevno ići ženama premda se ništa nije događalo. Važno je da imaju tu neku sigurnost, jer ne mogu zvati primalju ili ginekologe kao što mogu mene. Znala sam doći kod žena samo popiti kavu, usred noći da joj kažem da je sve u redu. Objasnila sam joj što se događalo, da nije ništa strašno. To se zna dogoditi kada krenu grčevi pa se žene uplaše jer misle da su trudovi krenuli – rekla je.

Kada trudovi zaista krenu, tada, govori Dora, cijelo je vrijeme uz ženu.

– Tada predlažem ženi kako da se kreće, u kojim položajima da bude. Predlažem joj da se otušira i da si pojede kako ona, tako i muž, ali i da popiju vode. Većinom na početku kada sve to krene, muževi su veliki paničari. Prvih pola sata trče po kući, ruše stvari. Najčešće ih moram smirivati, da si sjednu, popiju kavu, da se opušta jer je sve to prirodno i normalno te objašnjavam im da nemaju razloga za paniku – dodaje.

Istaknula je kako svakom roditelju kada krenu trudovi objašnjava kako će uskoro dobiti novoga člana obitelji.

– “Sad ćemo slaviti. Danas će te upoznati svoje dijete. Idemo se svi skupa smiriti i uživati u ovom danu” govorim im. Uz moje vođenje kroz trudove, ženama je lakše prolaziti uz sve to. Trudovi i sam porod boli, ali to je najpozitivnija bol koju jedna žena može osjetiti. Trudovi zapravo ženama govore kako je sve u redu s tijelom te da dijete uskoro izlazi na ovaj svijet – kazala je.

Dodala je da, kada si žena postavi u glavi da je svaki trud pozitivan i dobar, sav taj proces poroda je puno lakši.

– Što je žena opuštenija, trudovi su jači i sam porod je ugodniji. Sve je to radi hormona oksitocina koji je najvažniji hormon na porodu, a onda dolaze ostali hormoni. Upravo oksitocin je najviši kada se žena osjeća sigurno i voljeno, kad je muž kraj nje. Tada žena može i puno opuštenije roditi – ispričala je.

 

Istaknula je ako sa ženom sama odlazi u rodilište, tada ostaje s njom i prva dva sata nakon porođaja u rađaonici, nakon čega žena odlazi u sobu.

– Ako treba i sljedeći dan sam ženi na raspolaganju, kao i kod odlaska kući iz rodilišta. I nakon dolaska kod kuće, žene me mogu nazvati ako im bilo što treba. Ženama to puno znači jer znaju da imaju nekoga koga mogu pitati bilo što, što ih zanima – istaknula je Dora.

Dodala je kako su nekad žene, posebno one na selu bile okružene s drugim ženama te kako su praktički od malih nogu učile sve što je bilo potrebno za majčinstvo.
– Danas je drugačija situacija, ljudi a samim time i žene puno su izoliraniji, odnosno same su i ne nemaju od koga učiti – istaknula je.

Što se tiče samog zanimanja doula, Dora je istaknula kako svatko može završiti tečaj. Mnoge žene su ga završile, ali se ne bave tim pozivom.

– Za mene je ovo životni poziv u kojem sam se našla i kojega obožavam raditi. Zbog toga se cijelo vrijeme i dodatno educiram – istaknula je Dora koja je završila višemjesečni vrlo zahtjevan Childbirth International tečaj za doulu.

Sam tečaj završila je prije godinu i pol, te se od tada obavi s time. Prvih godinu dana radila je volonterski te se dodatno educirala. Prije šest mjeseci odlučila je hobi pretvoriti u posao te je preko Zavoda za zapošljavanje preko mjera za samozapošljavanje dobila sredstva s kojima je opremila prostor u kojem se i sada nalazi te je kupila potrebnu opremu.

– U to vrijeme sam završila i za voditeljicu trudničkog tečaja, tako da ovaj prostor mi odlično dođe za održavanje trudničkih tečajeva – dodala je.

Istaknula je i to kako je prepoznata od dobrota u bolnicama pa sve do medicinskih sestri i primalje s kojima ima odličnu suradnju.  Dora je kazala kako je do sad bila doula za više od 20 žena. Većinom su joj klijentice iz Koprivnice, ali bilo je nekoliko žena iz okolnih mjesta.

-Bila sam doula jednoj ženi Zagreba s kojom sam se čula preko Skypa. Njoj sam također bila na raspolaganju od 0 do 24. Dva dana smo konstantno razgovarali prije samog poroda, gotovo cijele noći. Oni su bili sigurni jer su me čuli i jer sam ih vodila kroz sve to – istaknula je.

Dora naglašava kako istovremeno ne može imati puno klijentica jer, posljednja četiri tjedna je dostupna ženama od 0-24 te kako zbog toga ne uzima više žena istovremeno, da se ne dogodi da nekojoj ženi ne bude dostupna. Doula je postala prvenstveno zbog svojih dviju kćerkica.

– Stariju kćer rodila sam u bolnici i taj je porod bio odličan. Nakon devet mjeseci zatrudnjela sam drugi puta. Mlađu sam kćerku odlučila roditi kod kuće s primaljom educiranom za kućne porode iz inozemstva. Upravo me to iskustvo osnažilo i dalo motivaciju za današnji posao koji radi – istaknula je te dodala kako je porod prošao odlično.

Tada je shvatila da bi svaka žena nakon poroda trebala se osjećati moćno i sretno kao što se ona osjećala nakon svojih poroda te se zbog toga i odlučila na današnju karijeru.

V. Štefanek/prigorski.hr

Facebook Comments