Parlamentarni izbori održat će se 17. travnja 2024. godine. Uoči izbora razgovarali smo s načelnikom Općine Sveti Petar Orehovec Franjom Poljakom koji se nalazi 11. na listi Hrvatske demokratske zajednice.

Predstavite se našim čitateljima u nekoliko rečenica o Vašem životu od rođenja pa do danas. Na koji dio života ste posebno ponosni?

Rođen sam u Mokricama Miholečkim, malom mjestu u Općini Sveti Petar Orehovec, gdje živim i danas. Osnovnu školu pohađao sam u Fodrovcu, a srednju školu u Križevcima. Diplomirao sam na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zatim sam završio modul korporativno upravljanje za članove NO u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Educirao sam se na studijskim programima na Biotehniškoj fakulteti v Ljubljani te na studijskom boravku u Danskoj.

Od 1995. zaposlen samu Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, gdje sam bio na različitim rukovodećim položajima, među ostalim i ravnatelj u mandatu od 2005. do 2009. godine. U pristupnom procesu Republike Hrvatske Europskoj uniji, bio sam član pregovaračkih skupina 11. „Poljoprivreda i ruralni razvoj“ te 12. „Veterinarstvo i sigurnost hrane“. Doprinio sam uspostavi Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Križevcima, te pokretanju novih laboratorija. Također sam koautor nekoliko knjiga i tridesetak stručnih i znanstvenih radova objavljenih u stručnoj i znanstvenoj literaturi. Sudjelovao sam na mnogim stručnim skupovima, konferencijama i kongresima kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

poljak7

Na osobnoj razini, posebno sam ponosan na svoju obitelj. Tu je moja supruga Mirjana, koja mi je kroz život najveća podrška i oslonac. Ponosan sam tata Antonije i Marka. Antonija je studentica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je Marko učenik 4. razreda srednje škole.
Na političkoj razini ponosan sam što sam član HDZ-a od 1990. godine i član Zajednice utemeljitelja. Više puta sam bio općinski i županijski vijećnik. Na dužnosti općinskog načelnika Općine Sveti Petar Orehovec nalazim se četvrti mandat za redom, točnije od 2009. godine.

Dugo ste u politici, redovno ste pobjeđivali na općinskim izborima. Zašto ste se odlučili za izbore na nacionalnoj razini?

Moj rad prepoznali su žiteljice i žitelji Općine čije povjerenje uživam 15 godina. Izgradnja dječjih vrtića, multifunkcionalne školske sportske dvorane, uređenje škola i igrališta te vodoopskrbne mreže samo su dio ostvarenih projekata i velikog investicijskog ciklusa zbog kojih je naša lijepa prigorska općina na glasu kao jedna među uspješnijima u iskorištavanju sredstava iz europskih fondova. Osim izgradnji infrastrukture, posebnu sam podršku u svojoj Općini uvijek pružao udrugama i svim akcijama civilnog društva, jer upravo oni imaju ulogu u jačanju lokalnih zajednica te promicanju našeg prigorskog identiteta.

poljak11

Nakon dugogodišnjeg rada na lokalnoj razini i uspješnog vođenja Općine Sveti Petar Orehovec, vjerujem da je došlo vrijeme za korak naprijed. Zahvalan sam HDZ-u i predsjedniku Andreju Plenkoviću što su mi ukazali povjerenje da budem dio pobjedničkog tima u 2. izbornoj jedinici. Smatram da moje znanje i iskustvo, stečeno kroz godine rada u javnom sektoru i politici, mogu biti od koristi na nacionalnoj razini.

poljak12

Kao čovjek koji je u rođen u Prigorju, koji ovdje živi i radi cijeli svoj život, volio bih predstavljati Prigorje i zastupati interese Prigorki i Prigoraca u Hrvatskome saboru. Vjerujem u važnost ravnomjernog napretka naše Domovine, u okviru koje vjerujem u još razvijenije Prigorje. Puno je napravljeno, ali nikad nećemo i ne smijemo stati. Potrebno je kontinuirano ulagati u male sredine, kako bi se osigurao ravnomjeran regionalni razvoj cijele zemlje.

poljak6

Jeste li zadovoljni predizbornom kampanjom? Kakav je glas naroda s terena?

U predizbornoj kampanji dobio sam podršku mnogih ljudi, za što im iskreno zahvaljujem. Čuo sam njihove priče, brige, ali i odlične ideje za budućnost našeg Prigorja. Njihova mišljenja su od neprocjenjive važnosti i bit će nit vodilja u mom radu, ako me birači izaberu za predstavnika prigorskog kraja u Hrvatskom saboru.

poljak7

Što se tiče zadovoljstva predizbornom kampanjom, moram reći da sam ponosan na našu kampanju koja je bila temeljena na vrijednostima koje su duboko utkane u hrvatski narod, a to su Domovina, moderni hrvatski suverenizam, sigurnost, obitelj, vjera i sloboda. To su vrijednosti za koje smo se borili u Domovinskome ratu. Ove vrijednosti su ono što nas čini jakima i što moramo čuvati od svih pokušaja destrukcije. Naša zemlja treba sigurnost i ljude koji su spremni za sve izazove. Stoga pozivam biračice i birače da daju svoj glas za kontinuitet razvoja naše Domovine.

Kako vidite Potkalnički kraj i Hrvatsku nakon izbora 17. travnja?

Vjerujem da će nakon izbora 17. travnja, Potkalnički kraj i cijela Hrvatska koračati prema svijetloj budućnosti. S povjerenjem u našu snagu i odlučnost da nastavimo graditi i stvarati u Lijepoj našoj, uvjeren sam da će birači izabrati onu opciju koja nudi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku.

poljak13

Poruka biračima

Volim svoje Prigorje, što sam dokazao kroz život i rad svojim društvenim i političkim angažmanom, a sada je vrijeme za korak više na nacionalnu razinu. Iza mene je dugogodišnje političko iskustvo i niz konkretnih ostvarenja koja su zaista dovela do pozitivnih promjena u mojoj prigorskoj općini. Skromno vjerujem da sam zaslužio priliku predstavljati Prigorje na nacionalnoj razini.

poljak15

Drage Prigorke i Prigorci, vaš je glas od presudne važnosti za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva. Zovem Vas stoga u ovim važnim trenucima za Domovinu. Izađite na izbore. Na listi broj 7, zaokružite brojku 11 i odaberite mene, Franju Poljaka, za svog saborskog zastupnika. Vaša podrška mi daje snagu i motivaciju. Uz vašu podršku i Božju pomoć, zajedno možemo postići mnogo više. Svjestan sam odgovornosti koja mi je povjerena i obećavam Vam da ću biti najbolji glas Prigorja u Hrvatskom saboru.

poljak8