opg sporer

[VIDEO] OPG ŠPORER KRIŽEVCI Jabuke za svakoga!

OPG Šporer – Katica i Slavko Šporer, Zagorska 146, Križevci

Razgovaramo sa Slavkom Šporerom, koji nam je kazao da jabuke uzgajaju na 5,5 hektara voćnjaka i pritom izdvojio sorte koje pretežu u uzgoju: jonagold, idared, fuji, gala, granny, zlatni delišes, topaz.

Koja se od tih sorti najbolje drži u ovim našim krajevima, posebno da duže stoji, gospodin Slavko kaže da je idared standardna u tome i uz nju jonagold. Brojne sorte u uzgoju i na ponudi, briga o voćnjaku koju iziskuje nasad raznolikih sorti po kvaliteti i njihovoj osjetljivosti, samo po sebi nameće se pitanje: može li se živjeti od tog posla i uroda voćnjaka? Gospodin Slavko kratko odmah odvraća: ne može.

Ako radimo sami: supruga, dvojica sinova, starci, sestra, nećak, jedino tako se može, ali da plaćamo radnike, ne. Može, zato jer je to obiteljski posao. Slavko Šporer, rodom je iz Kamešnice, s obitelji nastanjen u Zagorskoj ulici u Križevcima, a kako za ovakovih susreta na sajmovima malih obiteljskih gospodarstava, kao što je i križevačka Gastro bajka, ima mjesta i za šalu, bila je i ovo prilika za mali huncut pri čemu se gospodin Slavko sjajno snašao.

opg sporer

Jest da živi u Zagorskoj ulici, i nije Zagorec, nego Prigorec, a da je, sigurno bi kao što Zagorci čine, više uložio u vinograd, a on u jabuke. “Ne znam, ja sam inače vinogradar,” kaže gospodin Slavko. “U Badelu u vinogradu radio sam 27 godina, a ovo tak’ je došlo, pukim slučajem.” Slaže se da bi svi mi, posebice mlađi, trebali jesti puno više jabuka, nego što to činimo.

OPG Šporer je zato već lani sudjelovao u plasmanu uroda jabuka za školsko voće, sad se to može samo putem hladnjača. Njihove jabuke preuzima križevački KTC, i da ga nema bilo bi jako teško. Ove godine je bilo puno jabuke, snalazili smo se na sve načine, prodavali u hladnjaču, KTC, nešto i doma, kazao nam je Slavko Šporer.

mn/prigorski.hr

foto: Zdenko Balog

Provjerite i ovo

stand up14

PUCALI OD SMIJEHA Goran Vugrinec nasmijavao križevačku publiku

U križevačkom Klubu kulture nastavljene su večeri smijeha, koje ugošćuju najuspješnije stand-up komičare u regiji. …

carobna suma

[FOTO] Održano druženje zaposlenih u križevačkom Dječjem vrtiću “Čarobna šuma”

Dječji vrtić “Čarobna šuma” otvorio je svoja vrata u Križevcima 2012. godine i za dva …