Izjava dana
benc

25 GODINA RAZVOJA Načelnica općine Rakovec Brankica Benc: Ja sam uvijek sa svojim narodom

Razgovarali smo s Brankicom Benc, načelnicom općine Rakovec u povodu 15. svibnja – Dana općine

Mala općina Rakovec, sa svega 1.252 stanovnika na političkoj karti Hrvatske zauzima prvo mjesto po izbornim rezultatima. Na izborima 2013. načelnica općine Brankica Benc dobila je 98,26 posto povjerenje svojih birača, a za drugi mandat 2017. godine dobila je 97,63 posto.

Ova je općina 2001. prva u Hrvatskoj uvela jednokratnu pomoć za novorođenčad i iznosila je 1000,00 kuna po djetetu, a od ove godine ta pomoć iznosi 2.000,00.

U prvom mandatu (1993.-1997.) je HDZ bio na vlasti, a prvi načelnik bio je Andrija Šantak. Idućih 16 godina (4 mandata) načelnik je Branko Herček (HSS) koji je preporodio Rakovec. Herček ističe: Držali smo se one narodne“Složna braća kuću grade“ i uspjeli smo.

Naslijedila ga je 2013. Brankica Benc (HSS) koja zajedno s Ivanom Zadravcem predsjednikom Općinskog vijeća uspješno vodi općinu Rakovec.

Ovo je poljoprivredni kraj, gdje su obrađene sve poljoprivredne površine, a ima i nekoliko proizvodnih, uslužnih i ugostiteljskih uspješnih obrta.

U povodu Dana općine Rakovec 15. svibnja prigorski hr. donosi intervju s Bankicom Benc dipl. oec, načelnicom općine Rakovec, farmericom, koja je bila i profesorica u Srednjoj školi u Vrbovcu.

Što je karakteristika 25 godina postojanja općine Rakovec?

U 25 godina postojanja općine Rakovec je postignuto je više nego u čitavoj našoj prebogatoj povijesti. Ustrojavanje općine 1993. opravdalo je očekivanja ovdašnjeg pučanstva. Ono što smo kao općinska vlast obećali, to smo i ostvarili. Ja sam uvijek sa svojim narodom. Naši ljudi su prepoznali projekte. To jedinstvo – vodstava općine i naroda -najvažniji je pokretač i neiscrpna inspiracija za uspjeh male općine Rakovec.

I ne bismo mogli sami, da nemamo svesrdnu pomoć Zagrebačke županije i župana mr. Stjepana Kožića, ali i Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fondova Europske unije i drugih čimbenika.

Zašto je 15. svibnja Dan općine Rakovec?

Mi smo ponosni na svoju bogatu prošlost koja seže u 12 stoljeće. Zapisano je da je 1531. vlasnikom Rakovca bio Nikola Šubić Zrinski- Sigetski. Godine 1562. (15. svibnja) ban Erdodi odredio je da Rakovec dobije posadu od 10 vojnika, a Hrvatski sabor donio je naredbu kojom se za potrebe kraljevske vojske sve namirnice moraju nabavljati u Rakovcu. Sjećanje na taj povijesni datum, uzeli smo kao dan naše općine. Ovogodišnji Dan općine obilježit ćemo kad završimo kružni tok u centru.

benc1

Što je učinjeno na poboljšanju uvjeta življenja ovdašnjeg pučanstva?

Unatoč izrazito niskim izvornim prihodima, realiziramo velike projekte prije svega komunalne infrastrukture. Svih 12 sela ima asfalt: Baničevec, Brezani, Dropčevec, Dvorišće, Goli Vrh, Hruškovec, Hudovo, Kolenica, Lipnica, Mlaka, Rakovec i Valetić. Asfalt je bio dotrajao pa smo te lokalne prometnice preasfaltirali. Legalizirali smo i obnovili smo sve društvene domove. Očistili smo 10 km potoka (Rakovec, Salnik, Rakovčec i Cukavec).

Izgrađeni su mostovi na Lonji u Mlaki, most na Salniku u Golom Vrhu. Uveli smo plin u Rakovec, Hruškovec, Brezane, Mlaku. Svako selo ima uličnu rasvjetu. Adaptirali smo društveni dom gdje je općina, zdravstvenu ambulantu. U gradnji je 1700 metara važne prometnice Vrhovec-Mlaka tako da i pučanstvo toga kraja ima brži izlaz na obilaznicu u Sv. Helenu.

benc3

Na kraju uredili smo mjesni park u centru, ali obnovili kapelice i raspela po selima. Uredili smo i asfaltirali školsko i igralište uz igraonicu za predškolsku djecu. Obnovljena je niskonaponska elektro mreža i postavljeni betonski stupovi, nove trafostanice. Toliko je toga načinjeno, ali premalo je prostora za sve navesti.

Kakav je društveni život?

Škola je kičma društvenog života koja ovdje djeluje od 1859. Nakon ukidanja viših razreda uspjelo nam je 2011. vratiti osmogodišnju školu, gdje smo poslije uveli jednosmjensku nastavu, a 2016. izgradili smo športsku školsku dvoranu, dok smo lani energetski obnovili zgradu škole. Riječ je o značajnim financijskim sredstvima.

S ponosom ističem i obnovu rada Pjevačkog društva „Sv. Juraj“ i veliku pomoć vlč. mr. sc. Darka Rogine župnika. Zbor vodi Ana Jaklinović. U društvenom životu značajno mjesto zauzimaju i DVD Rakovec, NK Rakovec i LD „Šljuka“Rakovec.

benc4

benc2

Koji su općinski planovi?

Danas je Rakovec gradilište. Proširujemo prometnicu prema groblju, u tijeku su poslovi izgradnje kružnog toku u centru, postavljat ćemo ogradu oko groblja. Cijevi za kanalizaciju već su dopremljene. Gradit ćemo nogostup u dužini od 300 metara. Planiramo izgraditi Dječji vrtić. Projektiramo autobusna stajališta za školsku djecu u svim našim selima. Namjeravamo širiti vodovodnu i plinsku mrežu. Posla je preko glave.

Vaše slobodno vrijeme?

Ako se želi biti uspješan u ovom poslu kojega sad obavljam, malo je slobodnog, privatnog vremena. I kad ga imam, pomažem roditeljima. Imamo u Dropčevcu OPG. Tovimo u turnusu 120 junadi i imamo farmu 40 muznih krava. Moja obitelj (otac Stjepan i mama Katica ) to uspješno rade godinama. Godišnje isporučimo 100.000 litara mlijeka.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Provjerite i ovo

antun opat5

Antun Opat – pustinjački svetac

Antun Opat, čiji je spomendan 17. siječnja, nikako ne treba miješati sa portugalskim franjevcem Antunom …

ktc varazdin

RUKOMET – PRIJATELJSKA UTAKMICA KRIŽEVČANA I VARAŽDINACA Premijerligaši uvjerljivi u Križevcima

KTC-GRK VARAŽDIN 1930 26:35 (12:18) KRIŽEVCI GŠSD “Ljudevita Modeca”. Gledatelja: 23. Suci: Kuhar (Samobor) Prelčec …