­čÄŽ NA SVIJET JE STIGAO MALI BRUNO Carskim rezom rodila COVID-19 pozitivna majka

11. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska ­čÄŽ NA SVIJET JE STIGAO MALI BRUNO Carskim rezom rodila COVID-19 pozitivna majka

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL


U karlova─Źkoj bolnici obavljen je u srijedu planirani poro─Ĺaj carskim rezom covid pozitivne trudnice, majka i njezin novoro─Ĺeni sin su dobro i smje┼íteni su u izolaciju u zgradi infektologije, gdje im njegu i za┼ítitu, osim djelatnika ginekologije i neonatologije, pru┼żaju i infektolozi.

Pro─Źelnik Slu┼żbe ginekologije ┼Żeljko ┼átajcer opisao je za Hinu specifi─Źnosti takvog poro─Ĺaja carskim rezom tijekom kojega je cijeli lijevi blok operacijskih dvorana danas bio blokiran kako se covid ne bi prenio na osoblje i na druge pacijente.

Od 12,30 sati, kada su odjenuli za┼ítitna odjela, do poslije15 sati u posebnim, ote┼żanim uvjetima radila su dva ginekologa, jedan anesteziolog, jedan neonatolog, dvije instrumentarke, anesteziolo┼íki tehni─Źar, jedna primalja, dje─Źja sestra i nekoliko ─Źista─Źica, te sestre koje nisu bile u operacijskoj dvorani, ali su bile veza izme─Ĺu ─Źistoga i tzv. ne─Źistog prostora, koji je nakon operacije temeljito dezinficiran.

ÔÇťTu treba dodati i ljude u transportu i one koji su ozna─Źavali prostor kojim smo prolazili do dezinfekcije i one na Covid odjelu u Infektolo┼íkoj bolnici, gdje su rodilja i novoro─Ĺen─Źe smje┼íteni, i uvjeren sam da je sve pro┼ílo po visokim standardima za┼ítiteÔÇŁ, rekao je dr. ┼átajcer. Podsjetio je da su oni 23. travnja, prvi u Hrvatskoj, obavili carski rez nad covid pozitivnom rodiljom, te da je i tada sve pro┼ílo u najboljem redu.

Sve je pro┼ílo u redu i kod covid pozitivne rodilje 28. pro┼ílog mjeseca, koja je rodila prirodnim putem, te kod dvije covid pozitivne trudnice koje su do poro─Ĺaja potpuno ozdravile.

Dana┼ínja rodilja nije imala simptome bolesti, zaraza je utvr─Ĺena pri testiranju u pripremi planiranoga carskog reza, te je nakon takvog dovr┼íetka trudno─çe majka ostala s djetetom i bit ─çe zajedno jer je, kako je rekao dr. ┼átajcer, uobi─Źajeni postupak da dijete ostane s majkom ako se ona dobro osje─ça. Dijete nije zara┼żeno, ali ─çe se, dodao je, obaviti testiranja i na naknadnu zara┼żenost i na antitijela “jer nas zanima je li bilo transmisije bolesti ranije u trudno─çiÔÇŁ.

ÔÇťMalo je trudno─ça s covid pozitivnim majkama i na┼íi ─çe se podatci dati istra┼żiva─Źima o utjecaju covida-19 na novoro─Ĺen─Źad, odnosno udru┼żit ─çemo svoja saznanja s drugima”, rekao je dr. ┼átajcer i dodao kako je mogu─çe da ─çe podatci hrvatskih studija o tome biti udru┼żeni u ve─ça istra┼żivanja u Europi i svijetu.

ÔÇťNismo imali nikakvih nepredvi─Ĺenih okolnosti, te┼íko je raditi u odjelima, ali posao je odra─Ĺen onako kako bi bio odra─Ĺen i bez tih pote┼íko─ça, visoko profesionalno i po svim standardima, karlova─Źka je bolnica bila spremna za takav postupakÔÇŁ, zaklju─Źio je ┼átajcer.

Rodilja iz Ogulina u dobi od 36 godina danas je rodila tre─çe dijete, Bruno je te┼żak 3,9 kilograma i duga─Źak 53 centimetra.

Pogledajte video.

Facebook Comments