Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ponovno je Uskoku vratilo na doradu optužnicu kojom tereti Petra Pripuza te još 11 okrivljenika, među kojima je i Pripuzov sin Ante, za izvlačenje novca u trgovanju metalnim otpadom te izbjegavanje plaćanja poreza.

Sud je u srijedu utvrdio da iz dokaza u spisu ne proizlaze bitna obilježja kaznenih djela te je tužiteljstvu dalo dvomjesečni rok za doradu optužnice koja je po prvi put vraćena Uskoku na šestomjesečnu doradu u prosincu 2020.

”Sutkinja je detaljno pobila svaki detalj iz optužnice i poručila Uskoku da ako ne udovolji tome slijedi obustava postupka”, kazao je za Hinu branitelj Petra Pripuza, odvjetnik Anto Nobilo. Dodao je da je optužno vijeće dalo izvanredno kvalitetnu i preciznu analizu optužnice kakvu dosad nije vidio na zagrebačkom Županijskom sudu.

”Sve što smo utvrdili, potvrdila je i sutkinja. Uskok iz postojećih dokaza nikako ne može stvoriti konstrukciju kaznenih djela koja bi imala podlogu i dokaze. Gotovo sam siguran da je to posao koji Uskok neće moći ispuniti”, nadodao je.

Nobilo je ranije za Hinu precizirao da za najbitniju pretpostavku na kojoj počiva cijela optužnica, a to je da je CE-ZA-R po Dalmaciji otkupljivao od građana metalni otpad i da su se tvrtke iz optužnice samo fiktivno koristile radi izvlačenja gotovine, nije ponuđen niti jedan dokaz.

Tada je ocijenio da je ”optužnica kaotična, preopširna, a matematika pogrešno utvrđena” te da ne postoje dokazi da je CE-ZA-R pretrpio štetu. Istaknuo je kako nema dokaza o protupravnoj imovinskoj koristi za Petra i Antu Pripuza, kao ni da su njih dvojica potaknuli bilo koga na utaju poreza.

Uskok tereti Pripuza da je od 16. siječnja 2012. do 4. travnja 2017., stvarno upravljajući poslovanjem trgovačkog društva CE-ZA-R, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, plaćajući njihovim tvrtkama željezo koje je već kupio direktno od dobavljača.

Na taj je način, tvrdi Uskok, iz CE-ZA-R-a izvučeno oko 39,8 milijuna kuna, a na osnovi neplaćenog PDV-a proračun je oštećen za 5,2 milijuna kuna.

Petar Pripuz i njegovi suoptuženici su u lipnju prošle godine na suđenu za aferu Agram, u kojoj je bio optužen i pokojni gradonačelnik Milan Bandić, nepravomoćno oslobođeni optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.