Splitsko sveučilište najbolje u Hrvatskoj po THE ljestvici

6. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Splitsko sveučilište najbolje u Hrvatskoj po THE ljestvici

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL


Sveučilište Split ocijenjeno je kao najbolje u Hrvatskoj na Times Higher Education ljestvici, priopćeno je sa tog sveučilišta.

Na THE World University Rankings ljestvici, objavljenoj 2. rujna, Sveučilište u Splitu postiglo je najbolji rezultat na nacionalnoj razini, dok je u svijetu rangirano između 1001. i 1200. mjesta.

Od 2011., kad je prvi put provedena takva vrsta vrednovanja, broj institucija visokog obrazovanja koje sudjeluju porastao je s 200 na 1662, pri čemu je ove godine više od 2112 institucija predalo podatke za rangiranje –  više od 100 milijuna citata na više od 14 milijuna znanstvenih radova i ankete s više od 22 tisuće znanstvenika.

U ovoj, pandemijskoj godini kad su se sveučilišta susrela s brojnim izazovima najveći napredak ostvarila su kineska sveučilišta, a značajan porast u više kategorija ostvaruju već nekolikog godina i sveučilišta u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Pakistanu, Maleziji i Indoneziji.

“Ove godine, Sveučilište u Splitu ostvarilo je porast u broju bodova u čak četiri od ukupno pet područja koje Times Higher Education primjenjuje prilikom vrednovanja: nastavi, istraživanju, prihodu od industrije te međunarodnoj suradnji. Za napomenuti je da je citiranost najbolje ocijenjeno područje”, stoji u priopćenju.

Sveučilište u Splitu je ponovno ostvarilo uspjehe na NTU (National Taiwan University) ljestvici koja od 2007. već tradicionalno objavljuje sveučilišno vrednovanje, a riječ je o Ljestvici uspješnosti znanstvenih radova svjetskih sveučilišta – Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities.

Rangiranje se temelji na tri parametra: Istraživačkoj produktivnosti, istraživačkom utjecaju i istraživačkoj izvrsnosti, koji se oslanjaju isključivo na kvalitetu i utjecaj znanstvenih radova indeksiranih u Web of Science i ESI Clarivate (Essential Science Indicators) bazi podataka.

“Ove godine, Sveučilište u Splitu se našlo na svjetskoj ljestvici između 651. i 700. mjesta, dok je na temelju kvalitete i utjecaja znanstvenih publikacija, u području znanosti o životu pozicionirano u rangu od 401. do 450. mjesta, a u području prirodnih znanosti između 451. i 500, mjesta”, izvijestili su s tog sveučilišta. (Hina)

Facebook Comments


[ssba]