Prije nego je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak Hrvatskom saboru predstavio dva zakona važna za reformu zdravstvenog sustava, i lijeva i desna oporba ih je kritizirala, tvrdi da se ne radi o reformi nego o njenom pokušaju, tj. još jednom pretakanju “iz šupljeg u prazno”.

„Ovo je još jedan u nizu pokušaja reforme, pretače se iz šupljeg u prazno“, ustvrdio je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).

Pavliček i Grbin: Što se želi postići centralizacijom bolnica

Pitao je ministra Beroša što se želi dobiti centralizacijom bolnica, u kojem roku očekuje smanjenje bolničkih dugova i lista čekanja.

Slična pitanja uoči rasprave o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i o obveznom zdravstvenom osiguranju postavlja i Peđa Grbin (SDP).

Sukus promjena koje predlažete su centralizacija bolnica pod državnu kapu i povećanje cijena liječenja, no ni jednom riječju niste objasnili kako će centralizacija povećati kvalitetu, smanjiti troškove i liste čekanja, rekao je Grbin ministru.

Smatra da predložena centralizacija do toga neće dovesti, već si HDZ omogućava da i u bolnicama koje sada ne kontrolira može provoditi svoje stranačko kadroviranje.

„Ovim zakonima vodite i nas i zdravstveni sustav ravno u propast“, poručila je Viliju Berošu zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin.

Kaže da predložene izmjene zakona ne prepoznaju ishodiše problema u zdravstvenom sustavu, a to su model primarne zdravstvene zaštite, te modeli upravljanja sustavom i njegova financiranja.

Zastupnici saborske većine imaju drugačije viđenje.

„Konačno se počeo uvoditi red u zdravstvo, kada se stalo na glavu onima koji se bogate na račun pacijenata oporba se dignula na zadnje noge. Zanimljiva koincidencija“, ustvrdio je Hrvoje Zekanović.

Klasić: Reforma ne rješava sve probleme, ali unapređuje sustav

„Predložena reforma je popis dobrih želja i namjera, ništa revolucionarno, ne rješava sve probleme, ali unapređuje sustav, to je iskorak u odnosu na sadašnje stanje u zdravstvu“, kaže Darko Klasić (HSLS).

Ističe kako su reforme nepopularne, pa zato i nisu provedene unatrag 20 godina, stoga kolegama poručuje da “ne budu pretjerano licemjerni”.

Maja Grba Bujević (HDZ) tvrdi da su dva predložena zakona dobra pa ih treba podržati.

Pred nama je jačanje javnog zdravstva, zaokret prema preventivi, ulaganje u ljudske resurse u javnom zdravstvu, vrednovat će se puno stvari koje se do sada nisu vrednovale. To je dobar put, zakone treba podržati, poručila je.