Rotarijanci karlovačkoj bolnici donirali termovizijsku kameru

28. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Rotarijanci karlovačkoj bolnici donirali termovizijsku kameru

Foto: KAportal


Rotarijanci su karlovačkoj bolnici donirali termovizijsku kameru za detekciju povišene tjelesne temperature ljudi na ulasku u Hitni prijam, a guverner hrvatskih Rotary klubova Danijel Jozić rekao da će 20 hrvatskih bolnica dobiti ukupno 29 kamera, vrijednih tri milijuna kuna.

Zahvaljujući se na donaciji ravnatelj bolnice Ervin Jančić rekao je u četvrtak da je ona važna upravo za one pacijente i pratnju koji ne znaju da su bolesni od Covida-19 ili neke druge zarazne bolnice, te ih se prije ulaska u druge prostore s pacijentima i osobljem smještava u ambulantu za povišenu temperaturu i osipna stanja i time se sprječava širenje moguće zaraze.

Suradnja s rotarijancima počela je prije 11 godina, kada je Opća bolnica Karlovac dobila vrijednu opremu za akutna neurološka stanja, čime su spašeni mnogi život i mnogima spriječen invaliditet.

Govoreći o termovizijskim kamerama Jozić je rekao kako su to termografski kompleti koji će biti postavljeni u  zdravstvenim institucijama sve od Vinkovaca do Dubrovnika, s ciljem da se spriječi ulazak u bolnice osobama s koronavirusom “ili s nekim drugim sličnim nevidljivim neprijateljem“.

Foto: KAportal

Jozić se zahvalio i doprinosu lokalnih Rotary klubova Karlovac i Karlovac-Dubovac, primjerice Klub Karlovac Dubovac donirao je bolnici 300 vizira i 190 maski, među kojima je bilo i 150 FFP maski s vrlo visokom zaštitom od zaraze.

U primopredaji termovizijske kamere sudjelovao je i rotarijanac Ivan Ivičak koji je među prvima u Karlovcu obolio od Covida-19 i to na rotarijanskoj dobrotvornoj večeri početkom ožujka, nakon toga je osam tjedana proveo na respiratoru, ali se prije tri tjedna, kako je rekao, „vratio“.

„Sada imam oko 20 kilogram manje, ali se osjećam dobro, namjeravam vratiti nešto kila da ojačam, ali mogu reći bez lažne patetike, da sam i ovdje u karlovačkoj Općoj bolnici i u Klinici za infektivne bolesti “Dr, Fran Mihaljević” u Zagrebu doživio samo vrhunsku profesionalnost“, naglasio je Ivičak.

Ivičak, koji ima 75 godina, prisjetio se i kolege Željka Belavića, koji se zarazio na istoj humanitarnoj večeri, te sa samo 60 godina podlegao Covidu-19. Ali sada svi trebamo ići naprijed, rekao je dodavši da se stavio liječnicima na raspolaganje za daljnja ispitivanja.

Guverner Jozić je napomenuo da je zbog koronakrize fokus rotarijanaca Hrvatske bio na pomoći zdravstvu, da je bilo puno pojedinačnih i interventnih akcija, a sada se vraćaju projektu na kojem rade više od godinu dana, a to je prikupljanje novaca za podjelu micro:bitova svoj djeci nižih razreda osnovnih škola od Vukovara do Dubrovnika, za njihov ulazak u svijet informatike i programiranja.

(Hina)

Facebook Comments