Požari otvorenog prostora

3. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Požari otvorenog prostora


U posljednja 24 sata zabilježeno je nekoliko većih intervencija na gašenju požara otvorenog prostora, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Za najveći požar koji je jučer izbio u graničnom području Zadarske i Šibensko-kninske županije, između Pribudića i Oton-Bendera (Ervenika), ŽVOC Zadar je dobio dojavu u 8:57 sati. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini većoj od 100 ha. Na gašenju požara sudjelovao je JVP Gračac sa četiri vatrogasca i dva vozila, te šest vatrogasca sa tri vatrogasna vozila iz JVP-a Knin i DVD-a Ervenik. Požar je ugašen na području Zadarske županije u 18:55 sati, a na području Šibensko-kninske županije požar je jednim dijelom bio aktivan tijekom noći, a sanaciju i dežurstvo na terenu je obavljao JVP Knin.

ŽVOC Zadar je u 13:53 sata zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji otok Vir, predio Lozice. Požarom je zahvaćena borova šuma i nisko raslinje na površini od 25 ha. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 12 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, DVD-a Vir i Privlaka i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 20:50 sati.

Požar otvorenog prostora je zabilježen i u Karlovačkoj županiji. JVP Ogulin je u 17:16 sati zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Salopek selo. Opožareno je 5 ha trave i niskog raslinja, a na intervenciji su sudjelovala četiri vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Ogulin. Požar je ugašen u 18:36 sati.

ŽVOC Split je u 14:42 sati, dobio dojava o požarima uz prugu nakon prolaska teretnoga vlaka na lokacijama Vakterica, Put Žabica i Gospa od Stomorije. Na teren su odmah izašli vatrogasci s područja Kaštela. Pošto se radilo o teško pristupačnom terenu, gdje je gorjela makija, trava i mlada borove šume, a zatražena je ispomoć u ljudstvu.

Vatrogasci DVD-a Kaštela su prvo ugasili 2 požara kod Gospe od Stomorije. U 16:30 sati, ugašen je požar Put Žabica. Na intervenciji su sudjelovali DVD Kaštela, DVD „Mladost“ Kaštel i DVD Kaštel Gomilica s 3 vozila i 9 vatrogasca.

U 16:20 sati, lokaliziran je požar na lokaciji Vakterica. Opožarena površina oko 1,5 ha makije, niskog raslinja i mlade borove šume. Na intervenciji sudjelovao DVD Kaštela s 2 vozila i 10 vatrogasca, DVD Mladost s jednim vozilom i 3 vatrogasca i DVD Gomilica s 1 vozilom i 7 vatrogasca, DVD Slatine s 1 vozilom i 4 vatrogasca i DVD Solin s 1 vozilom i 4 vatrogasca. Požar je ugašen u 20:00 sati. Ukupno je opožareno oko 6500 m² trave, niskog raslinja i mlade borove šume.

Facebook Comments