Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu na saborskom ‘aktualcu’ kako “ne postoji neka nevidljiva ruka koja upravlja pravosuđem”, odbacujući prozivke da HDZ štiti korupciju.

„Da je pravosuđe HDZ-ovo Vrhovni sud bi barem vratio na ponovno suđenje predmet Fimi media, vjerojatno ne bi bilo istrage ni o kome iz HDZ-a, svi bi bilo pod staklenim zvonima i zaštićeni”, kazao je Plenković odgovarajući na upit Karoline Vidović Krišto (NZ) zašto brani bivšu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelu Žalac umiješanu u aferu Softver.

Plenković je istaknuo da su pravosudna tijela samostalna i neovisna, i DORH i USKOK i policija i Europski ured javnog tužitelja.

„Da postoji i trunke rezerve i zazora prema borbi protiv korupcije onda bi vjerojatno ta neka nevidljiva ruka i mreža povezanih interesa valjda šapnula negdje kud hrlite da pristupite instrumentu europskog javnog tužitelja, mogli smo povući kočnicu a toga unatoč vašim kreacijama nema”, rekao je Plenković.

U prilog tome da je pravosuđe neovisno poručio je i kao danas nije znao da će jutros biti uhićen jedan sudac, misleći na Zvonka Vekića.

O predmetu Žalac Plenković nije želio govoriti ponovivši da postoji presumpcija nevinosti, da će proces pokazati što će biti, te tko god radi nešto nezakonito će i odgovarati.

Na tvrdnje Vidović Krišto o povezanosti savjetnika premijera za financije Zvonimira Savića s ministrima EU fondova u cilju upravljanja EU fondovima Plenković je poručio kako bi bilo dobro da imamo više ljudi kao on.

Vidović Krišto nezadovoljna odgovorom kazala je „laž i krađa su susjedi” te da je odgovor Plenkovića skrivanje istine.

„Kada bismo bili u Austriji, stanje koje sam opisala i obiteljska uvezanosti i navezanost na novce poreznih obveznika odavno bi bilo procesuirano”, ustvrdila je Vidović Krišto navodeći da zbog svega učitelji u Hrvatskoj moraju raditi dodatna dva posla, raspada se zdravstveni sustav, hrvatske plaće su niske…

Grbin: Plenkovićeva odgovornosti za nerazumijevanje mjera koje donosi paratijelo

Peđa Grbin (SDP) osvrnuo se na subotnji prosvjed ustvrdivši kako je pokazao da postoji dio politike koje parazitiraju na pandemiji i činjenici da mnogi ne razumiju epidemiološke mjere.

„Jeste li svjesni svoje odgovornosti za nerazumijevanje mjera koje donosi paratijelo, da ste tri puta proglasili pobjedu protiv pandemije, odgovornosti da nitko ne može objasniti zašto se pojedine mjere donose, te što ste veliki dio građana gurnuli u ruke politički neodgovornih pojedinaca, organizatora prosvjeda koji na smrti žele graditi svoju političku karijeru” upitao je .

Plenković se suglasio s time da dio politike koristi pandemiju za svoje političke ciljeve te mu je drago što SDP u tome nije sudjelovao. No, ne slaže se s tim da je Stožer civilne zaštite paratijelo.

Podsjetio je da je Sabor ovlastio Stožer da donosi odluke na temelju zakona, da prati pandemiju na dnevnoj bazi i prilagođava mjere. Istaknuo je i da je nabavljeno cjepivo te da su svi koji su to htjeli mogli se cijepiti.

„Gurnuli ste dio građana prema raznim Bujancima i Hasanbegovićima”, ponovio je Grbin ustvrdivši da građani ne prihvaćaju cjepivo jer ne razumije što se radi.

„Nije logično da u jednoj zgradi gdje je knjižnica i kafić, za kafić potvrda ne treba a za knjižnicu treba”, kazao je Grbin.

„Promašili ste brdo, ceo fudbal, to što ste izgovorili trebali ste reći vašem bivšem predsjedniku SDP-a Milanoviću koji otvoreno zove ljude na neposluh glede mjera”, uzvratio je Grbinu Plenković.

“Logički konstrukt da smo mi odgovorni za ove koji su se okupili u subotu, jel vi spavate, što pratite, što čitate,  gdje se informirate”, upitao Plenković. (Hina)