Saborska oporba poručila je u srijedu kako je u vremenima inflacije ključno povećati standard hrvatskih građana, a ne donositi mjere na rok od šest mjeseci, a iz HDZ-a odgovaraju da upravo to čine.

U objedinjenoj raspravi o izmjenama zakona o PDV-u i doprinosima, kojima se smanjuje inflatorni pritisak, oporbeni zastupnici isticali su da inflacija najviše pogađa najsiromašnije, a realne plaće padaju, pa je ključno povećati plaće.

Vladine mjere neće povećati standard, to su mjere koje traju tri do šest mjeseci, kazao je Boris Lalovac (SDP). Ključno je povećati životni standard građana, a to se može jedino povećanjem plaća, odnosno daljnjim poreznim rasterećenjem ili povećanjem produktivnosti rada.

Po produktivnosti smo na zadnjem mjestu u srednjoj i istočnoj Europi, u Rumunjskoj, Poljskoj, Češkoj i drugim zemljama produktivnost raste dvostruko brže nego u Hrvatskoj. Tri Hrvata naprave koliko jedan Nijemac, to je strukturni problem, upozorio je Lalovac.

I Zvonimir Troskot (Most) zaziva promjene u porezom sustavu. Najveći profiter rasta cijena je država pa neka se onda spusti opća stopa PDV-a ili poseban porez na kavu.

Predlaže i smanjenje poreza na dohodak. „Kada se vidi koliko su plaće rasle u odnosu na cijene energenata, samo Italija lošije stoji od nas”, rekao je Troskot.

Treba uvesti porez na nasljeđe, te imovinski i dohodovni cenzus, poručuje Katarina Peović (RF) navodeći kako 1,7 posto bogatih Hrvata posjeduje 43 posto štednje u hrvatskim bankama.

Realne plaće pale skoro četiri posto

Izjavila je kako ne vjeruje ministru financija Marku Primorcu da će spasiti HEP i najavila da će od Vlade napismeno tražiti na koji način će obešteti HEP za gubitke zbog antiinflacijskih mjera.

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) tvrdi da će bez obzira na zaštitne cijene struje i plina građani živjeti lošije. Po životnom standardu na začelju smo EU-a, ustvrdio je.

Da treba povećati plaće i standard građana složili su se Anka Mrak Taritaš (GLAS) i Davor Dretar (DP) istaknuvši potrebu provođenja strukturnih reformi. Realne plaće na godišnjoj razini pale su za skoro četiri posto, navela je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka).

„Za razliku od nevjernika mi vjerujemo, ono što smo obećali to smo i napravili”, poručila je u ime Kluba HDZ-a Grozdana Perić.

Vodi se računa o socijalnim skupinama, inflacija je zaustavljena, raste industrijska proizvodnja i trgovina na malo, rast BDP-a je u 2022. iznosio 6,3 posto, navela je Perić istaknuvši da Vlada itekako vodi računa o svim segmentima.

Izmjenama Zakona o PDV-u produljuje se do 31. ožujka 2024. primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz te isporuke, kao i na proizvode kao što su ogrjevno drvo, peleti, briketi i sječka.

Izmjenama Zakona o doprinosima ukidaju se dodatni doprinosi za zdravstveno osiguranje umirovljenika, te povećavaju koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima.