U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u petak, 31. srpnja 2020. godine u Ministarstvu obrane RH održana je svečana dodjela činova i pohvala pripadnicima Oružanih snaga RH i Ministarstva obrane.

Svečanoj dodjeli činova i pohvala nazočili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i savjetnik predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i uzvanici.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je i zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske na promaknućima, pohvalama i nagradama.

Foto: MORH / J. Kopi

Istaknuo je kako za nekoliko dana obilježavamo 25. obljetnicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja kada je Hrvatska vojska, zajedno s redarstvenicima zadala konačan udarac neprijateljskoj vojsci. Također, ministar je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj operaciji, hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život, kao i članovima njihovih obitelji.

“U tim trenucima Hrvatska vojska i hrvatski vojnik bili su najjače oružje koje smo imali. Mnogi su tada, koji su napadali Republiku Hrvatsku, bili tehnički opremljeniji i jači od nas. Mi smo pobijedili zato što smo Hrvatska vojska, zato što smo hrvatski vojnik i vojnikinja koji voli svoju Domovinu i bori se za nju”, rekao je ministar Banožić.

Foto: MORH / J. Kopi

Ministar je naglasio kako Hrvatska vojska danas, sudjelujući u mnogim operacijama i misijama, prima priznanja zbog svoje spremnosti. Istaknuo je kako je u budućnosti potrebno raditi na modernizaciji Hrvatske vojske, opremanju smještajnih kapaciteta, podizanju razine kvalitete kapaciteta za obuku, a sve u cilju podizanja razine uspješnosti rada.

Čestitajući promoviranima, nagrađenima i pohvaljenima, načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj, istaknuo je kako danas imamo priliku prepoznati najbolje među nama, one koji su se istaknuli radom, zalaganjem i svojim djelima.

hranj

Foto: MORH / J. Kopi

“Danas se okupljamo uoči jednog od najvećih praznika u modernoj povijesti Republike Hrvatske, dana kada smo prije 25 godina ostvarili uvjerljivu i briljantnu pobjedu kojom smo potvrdili državnu cjelovitost, suverenitet i odbili pokušaje okupacije dijela našeg teritorija. Hrvatska je vojska nastala u Domovinskom ratu. U svega četiri godine izrasla je u moćnu borbenu silu”, rekao je admiral Hranj.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH svojim je odlukama, koje stupaju na snagu 5. kolovoza 2020. godine, u viši čin promaknuo ukupno 161 časnica i časnika Oružanih snaga RH.

Foto: MORH / J. Kopi

Načelnik Glavnog stožera OS RH promaknuo je u viši čin 218 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga. Ministar obrane nagradio je i pohvalio 31 pripadnicu i pripadnika OS RH. Načelnik Glavnog stožera nagradio je i pohvalio 48 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga.

U ovoj prigodi, brigadir Damir Šlat istaknuo je kako mu je izuzetna čast, zadovoljstvo i ponos što je sudjelovao u Oluji, a danas, 25 godina kasnije je promaknut.

“Imao sam 25 godina u trenutku Oluje i kada bi birao trenutak promaknuća u brigadira, što je vrhunac vojničke i časničke karijere, bolji trenutak od ovoga ne bih mogao izabrati”, rekao je brigadir Šlat.

Stožerna narednica Renata Sedlar izjavila je kako promaknuće za nju predstavlja vrhunac vojne dočasničke karijere: “Nakon 29 godina službe, da sam mogla birati bolji dan za promaknuće ne bih ga mogla izabrati, a to je Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.”