SDP-ovi saborski zastupnici Željko Jovanović i Peđa Grbin su na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Puli, govoreći o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sportu te o prijedlogu Hrvatskog nogometnog saveza za pokretanjem postupka za ocjenu suglasnosti tog Zakona, upozorili kako protiv autonomije i depolitizacije sporta može biti samo onaj koji ne želi transparentnost i koji sport koristi za svoju političku promociju, za svoje bogaćenje odnosno za stvaranje korupcijske hobotnice kojom bi imao ogroman utjecaj u svim sferama hrvatskog društva.

Ustvrdivši kako je bivša Vlada u izmjene i dopune krenula ponajprije da bi se osigurao pravedniji i transparentniji izbor tijela sportskih saveza, ali i osiguralo da svi oni koji provode nasilje na sportskim terenima i oko njih više ne mogu biti članovi sportskih uprava, Jovanović je kazao kako je najvažnije od svega bilo transparentno raspolaganje sredstvima iz javnog proračuna, ali i svim sredstvima koja se izdvajaju za sport, tim više ako se zna da se u Hrvatskoj za sport ukupno izdvaja 2, 6 milijardi kuna.

“Postupak pred Ustavnim sudom pokrenula je jedna obitelj koja je protiv tih reformi i ne želi provesti ovaj zakon jer to ugrožava njihov interes”, naglasio je Jovanović, napomenuvši da se bivša Vlada upravo na primjeru sporta vodila reformama i uključila struku sve s ciljem depolitizacije i autonomije sporta te javnog i transparentnog raspolaganja sredstvima iz proračuna. Prema njegovim riječima, time su se vodili u pokušaju da sport i sportaši u Hrvatskoj imaju primjeren status, a učinjen je i iskorak te je, kako je naveo, u izmjenama i dopunama definirano da je sport djelatnost od društvenog interesa.

“Napokon smo stavili u funkciju sportsku inspekciju koja treba spriječiti da se sport i sportaši koriste u bilo kakve političke svrhe i za bogaćenje jednog uskog kruga menadžera i nečasnih sportskih radnika. Prema tome, pokazali smo da je jedini smisao razvoja sporta leži u njegovoj autonomiji, kao temeljnoj pretpostavci za svako daljnje njegovo jačanje”, zaključio je Jovanović, dodajući da je cilj bio transparentno trošenje sredstava, a ne da ona budu bankomat za bogaćenje pojedinaca i financiranje raznih političkih kampanja kako bi se stvorila politička korupcijska hobotnica za zaštitu kvazi menadžera.

“To je bio razlog za pokretanje izmjena i dopuna koje su izglasane u Saboru, no kada pokušate provesti reformu, a odnosi se na neki sektor u kojem samo jedna grupa počne urlikati da te reforme nisu dobre, to je dokaz da ste na dobrom putu”, poručio je Željko Jovanović, dodajući da zakon nije željela provesti jedna nogometna obitelj. Istaknuo je da on nikada nije rekao da je sport močvara, već je govorio “da u nogometu postoje ljudi koji su stvorili močvaru u kojoj nogomet i Prva HNL mogu potonuti”.

“Borio sam se za red kako bi sport i sportaši bili oslobođeni obitelji koja utajuje porez, koristi nogometaše u robovlasničkom odnosu i koja krade sve građane Hrvatske i tjera ljubitelje nogometa s nogometnih terena.”, poručio je Jovanović.

Podsjetivši da su 27. siječnja ove godine Hrvatski nogometni savez, Hrvatski olimpijski odbor i još neke udruge podnijele novi prijedlog za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je da je, za razliku od nekih postupaka koji traju godinama, ovaj došao u rad u roku od 30 dana otkada je prijedlog HNS-a i HOO-a dospio na ustavni sud.

“Sporne su tri stvari koje se odnose na pitanje zabrane osobama koje su osuđene za prekršaje u sportu i prekršaje na sportskim događajima da sudjeluju u radu sportskih klubova, no to očito ne valja. Osim toga, željeli smo osigurati transparentan sastav skupština sportskih saveza, a to znači da u njima sudjeluju sportski klubovi, no i to ne valja. Treće, htjeli smo osigurati transparentno financiranje sporta jer se iz državnog proračuna za sport izdvaja oko 120 milijuna kuna”, naglasio je Grbin.

(Hina)

fah