Večeras je u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena izložba “Senzibilna bića” Eliane Otta.

Uvodno je okupljene pozdravila ravnateljica Muzeja Tea Hatadi, a izložbi je nazočio i gradski pročelnik Sandro Novosel.

Umjetnica Eliana Otta naglasila je kako joj je čast biti u Križevcima te zahvalila što joj je omogućena prilika izložiti svoje radove u Križevcima.

– Ovi radovi napravljeni su posebno za ovu izložbu i za većinu od njih sam imala ideju i prije, no nije bilo vremena napraviti ih jer sam radila na svom diplomskom radu. Često idem u prirodu, kada god uhvatim vremena, i skupljam kamenčiće i sve što je ovdje je skupljano godinama u prirodi. Kad radim razmišljam o tome kako je kamen povezan s prirodom i to mi daje inspiraciju – rekla je Otta.

Ova izložba je prva samostalna izložba umjetnice Eliane Otta u Europi.

Eliana Otta Vildoso peruanska je suvremena umjetnica i istraživačica iz Lime, producentica i doktorica umjetnosti s bečkim doktoratom, ali i vrlo aktivnim i bogatim umjetničkim radom. Neki od Elianinih trenutnih projekata smješteni su u Grčku gdje umjetnica nadograđuje svoj umjetnički i istraživački rad, surađuje na različitim umjetničkim projektima koji se temelje na timskom radu u zajednici. Eliani je križevačka izložba prva samostalna izložba u Europi, a time i nama posebna. Odluka da Eliana predstavi svoj rad u Križevcima počiva na tome da Elianino umjetničko djelovanje velikim dijelom proizlazi iz poštovanja i divljenja prema prirodi, a tako u većini dišu i građani Križevaca i križevačkog kraja – s poštovanjem prema prirodnim bogatstvima. Križevci su plodno tlo za suživot s prirodom i prirodnom raznolikošću, promišljanjem o ekologiji te prirodnim resursima kao izvoru samoodrživosti.

Eliana dakako ulazi puno dublje u prirodu, ulazi u njezin mikrosvijet. Umjetnica se poistovjećuje i stapa s prirodom i slojevima zemlje koji nose specifične teksture (kamena), boje (kamena), tvrdoću i sjećanja, pronalazeći, naslućujući i uviđajući neraskidivu povezanost iz koje nastajemo i u koju nestajemo. Ključni motiv i nositelj križevačke izložbe je kamen. Kamen kao pokretač i okidač za umjetničko istraživanje, potreba za povratkom korijenima, želja za pronalaženjem izvornih poticaja. (…)” Tea Hatadi

Eliana Otta Vildoso (Lima, 1981.) diplomirala je umjetnost i magistrirala kulturalne studije na Universidad Católica del Perú. Doktorirala je s projektom Lost and Shared: Approaches to Collective Mourning Towards Affective and Transformative Politics na doktoratu iz prakse na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Suosnivačica je kolektiva Mouries u Ateni i umjetničkog prostora Bisagra u Limi. Koordinirala je rad kustoskog tima stalnog postava u Lugar de la Memoria, la Tolerancia y la Inclusión Social. Predavala je na Umjetničkom fakultetu PUCP, Corriente Alterna i Escuela Nacional de Bellas Artes.

Izložba će biti postavljena u Likovnoj galeriji od 2. do 22. svibnja  i može se razgledati svaki dan od 10 do 13 sati te subotom od 10 do 12 sati.

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

eliana-otta-01 eliana-otta-02 eliana-otta-03 eliana-otta-04 eliana-otta-05 eliana-otta-06 eliana-otta-07 eliana-otta-08 eliana-otta-09 eliana-otta-10 eliana-otta-11 eliana-otta-12 eliana-otta-13 eliana-otta-14 eliana-otta-15