Vodstvo Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) poručilo je u srijedu, nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva, da se ne slaže sa strukovnim udrugama koje probleme u sustavu žele rješavati “pučističkim metodama”, prosvjedom i štrajkovima, umjesto konstruktivnim dijalogom.

“Mi ćemo biti konstruktivan partner Ministarstvu i ne slažemo se s ovakvim pučističkim metodama”, izjavio je nakon sastanka direktor UPUZ-a Dražen Jurković, vezano uz prosvjed koji najavljuje pet krovnih liječničkih organizacija za 18. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu.

Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavile su prosvjed nakon što su provele anketu među liječnicima. Na anketu je odgovorilo 5700 od 14.000 liječnika u javnom zdravstvu te su velikom većinom izrazili nezadovoljno svojim radno-pravnim statusom i podržali prosvjedne aktivnosti.

“Obustave rada i štrajkovi nisu rješenja, a posebno dovodimo u pitanje primjerenost sudjelovanja pojedinih udruga koje imaju javne ovlasti”, rekao je Jurković, aludirajući na Komoru.

Sastanak s vodstvom UPUZ-a održan je na poziv ministra zdravstva Vilija Beroša, a obje strane su istaknule da je postignut visok stupanj suglasnosti o aktualnim pitanjima.

Suglasili su se da treba revidirati sustave specijalizacija i mentorstva mladih liječnika.

Put u potpunu liberalizaciju ugovora sa specijalizantima nije dobar

No, put u potpunu liberalizaciju ugovora sa specijalizantima – nije dobar, istaknuo je Jurković, primijetivši da je lako dobiti specijalizante na svoju stranu populističkim obećanjima da neće imati nikakvih obaveza prema ustanovi u kojoj su dobili specijalističku edukaciju.

“Populistički to je vrlo atraktivan stav, ali u konačnici on vodi u destrukciju javnog solidarnog zdravstvenog sustava. S takvim pozicijama, u dogledno vrijeme naši građani neće imati dostupan zdravstveni sustav, kakav danas imaju”, upozorio je.

Pitanja koja otvaraju udruge koje organiziraju prosvjed, poput specijalizacija i radno-pravnog statusa liječnika, dodao je, puno su dublja i šira i otvaraju pitanje kakav javni zdravstveni sustav želimo.

“Ovo nije samo borba za dio ceha, nego je to borba za opstojnost dostupnog solidarnog zdravstvenog sustava za građane”, poručio je.

Iznio je i podatak da je po broju liječnika, s obzirom na broj stanovnika, Hrvatska u prosjeku EU. Problem je raspodjela kadrova između primarne zdravstvene zaštite i bolnica, kao i između urbanih centara i drugih dijelova zemlje.

“Mislim da će se pristupiti rješavanju tih pitanja, ali ona nisu jednostavna i nisu od jučer. Ako nakon svih ovih razgovora dobijemo zdravstveni sustav koji je nedostupniji i koji će građane više koštati, onda nećemo dobro napraviti”, poručio je.

Posebno je apostrofirao upotrebu termina “robovlasnički ugovori” za specijalizante, koje u komunikaciji navode članovi udruga koje organiziraju prosvjed.

“Takvi ugovori ne postoje, nitko nije prisiljen potpisati ugovor koji ne želi i koji je dvostran – između zdravstvene ustanove i specijalizanta”, objasnio je direktor UPUZ-a.

I predsjednik udruge Goran Roić rekao je da UPUZ ima kontinuitet dobrog dijaloga sa zdravstvenom administracijom.

“Smatramo da na takav način treba rješavati probleme u sustavu, a ne prosvjedima ili nekim drugim akcijama, kao što nam se događa”, rekao je Roić.

Beroš: Prosvjed nije najbolji put za rješavanje problema

Ministar Beroš ponovio je svoj stav da je najavljeni prosvjed legitiman, ali nije najbolji put za rješavanje problema.

Najavio je poboljšanja u sustavu specijalističkog usavršavanja kao i unaprjeđenje mentorskog sustava, te ponovio da mu je interes pacijenata na prvom mjestu.