Zvonimir i Josip Širjan, uzgajivači bikova iz Kusijevca u općini Sveti Petar Orehovec, te đurđevačka Natura dobitnici su bespovratnih europskih potpora u Koprivničko-križevačkoj županiji, namijenjenih za povećanje konkurentnosti u poljoprivredi. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je ovaj tjedan listu prvenstva za isplate potpora prema kojoj je Širjanima odobreno 22,9 milijuna kuna, poduzeću Nova Natura 36,6 milijuna kuna te Mesnoj industriji Natura 12,6 milijuna kuna.

Poduzeće Širjan d.o.o na visokom je 20. mjestu od 200-tinjak potpora koje bi uskoro trebale biti i službeno odobrene. Iznos od 20,5 milijuna kuna iskoristit će za sufinanciranje projekta gradnje farme za tov junadi te nabavu mehanizacije. Osnivaču farme u Kusijevcu Josipu Širjanu odobreno je i 2,4 milijuna kuna za izgradnju nadstrešnice za bikove i nabavu mehanizacije za novu farmu.
Vodeći hrvatski uzgajivač bikova i Josipov sin Zvonimir Širjan (46) nada se da će navedena bespovratna sredstva dobiti što ranije kako bi napokon mogao krenuti u investiciju vrijednu 60-ak milijuna kuna. Širjan farmu za 3000 bikova planira graditi u Ivanić-Gradu.

Širjan

Zvonimir Širjan

– Duge dvije godine se pripremamo i čekamo rješenje Agencije. Mislim da bi se ovakvi natječaji trebali ubrzati jer bi investitori htjeli što prije znati hoće li dobiti novac ili ne – ističe ovaj poduzetnik iz Kusijevca koji je za projekt nove farme morao priložiti opsežnu dokumentaciju od nevjerojatnih 3000 stranica.
Širjani se trenutno brinu o 9000 bikova, a najveći dio još uvijek izvoze. Najčešća odredišta prigorskih bikova su Libija, Egipat i Libanon. Životinje tako dobiju priliku skončati po posebnoj halal metodi, uz manje stresa i muke kakvu bi im priuštile europske klaonice.

Osatina grupa iz Semeljaca pokraj Đakova, koja je prije dvije godine za 54 milijuna kuna kupila hladnjaču i voćnjak, pogon za preradu mesa i proizvodnju suhomesnatih proizvoda, silose, tovilišta, tvornicu stočne hrane i 550 hektara poljoprivrednog zemljišta posrnule Nature Agro, za svoj investicijski ciklus u Đurđevcu vrijedan 110 milijuna kuna trebala bi dobiti europsku potporu u iznosu od 49,2 milijuna kuna.

Za proširenje kapaciteta hladnjače tvrtka Nova Natura očekuje potporu od 36,6 milijuna kuna, dok bi Mesna industrija Natura za rekonstrukciju postojećih tovilišta i izgradnju novih trebala dobiti poticaj od 12,6 milijuna kuna.
Mirko Ervačić, vlasnik Osatina grupe, namjerava u Đurđevcu trenutnu proizvodnju jabuka povećati s pet na 90 hektara te proširiti kapacitet hladnjače s 3100 na 9000 tona.

Rekonstrukcija hladnjače obuhvatit će i izgradnju pogona za proizvodnju soka od jabuke, dok će voćnjak dobiti akumulaciju površine 35.000 četvornih metara kako bi se oborinske vode iskoristile za navodnjavanje. Kroz ulaganja u voćnjak i hladnjaču tvrtka Nova Natura otvorit će 90 novih radnih mjesta, a tijekom berbe bit će zaposleno i oko 80 sezonaca.
Ervačić će pokrenuti i mesnu industriju koja će početi s dnevnom proizvodnjom od šest tona na dan te će se postupno povećavati do 12 tona.

Kupnjom Nature Osatina grupa dobila je dva tovilišta kapaciteta 5000 tovljenika godišnje, a Ervačić će izgraditi još dva tovilišta s kapacitetom 8000 tovljenika godišnje te pripadajućom lagunom i silosima za skladištenje kiselog šrota.
U postojeća tovilišta bit će ugrađen novi sustav za ishranu i sustav grijanja.

Završna faza obuhvatit će izgradnju objekta za proizvodnju prasadi s godišnjim kapacitetom od 19.000 tovljenika te bioplinskog postrojenja kakvo je Osatina grupa izgradila na tovilištima u Semeljcima. Ulaganjima u svinjogojstvo Ervačić će otvoriti 20 radnih mjesta.
Osatina grupa očekuje i potporu od 38,2 milijuna za izgradnju staklenika za hidroponski uzgoj rajčice s pratećim sadržajima u Semeljcima.
Ervačićev investicijski plan bio je i razlog da i Grad Đurđevac Osatina grupu oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa i naknade. Grad se odrekao 776.000 kuna koje je trebao dobiti kroz komunalne doprinose te 722.000 kuna na osnovu komunalne naknade.

prigorski.hr/Podravski list (db, iba)