Udruga Biom, posvećena očuvanju prirode i ptica, organizira kontinuirano već dugi niz godina promatranja ptica u Zagrebu, a od ove godine proširila je tu korisnu i po mnogočemu zdravu aktivnost i u drugim gradovima Lijepe naše. Nakon uspješne “birdwatching” ture organizirane prošlog vikenda u Križevcima, zainteresirani građani imaju još jednu priliku za upoznavanje ptičjih vrsta iz svog okruženja.

Udruga Biom poziva građane s područja Križevaca da se ponovno pridruže promatranju ptica u subotu 4.5.2024. u 9h kod Vidikovca Ratarna. Za sudjelovanje u promatranju ptica nije potrebno ništa osim dobre volje! Udruga Biom osigurava dalekozore i knjige za prepoznavanje ptica, kao i stručne ornitologe koji će tijekom šetnje dijeliti svoje znanje o prepoznavanju, ponašanju i načinu života ptica koje sudionici susretnu.

Od zanimljivosti s prvog križevačkog birdwatchinga održanog prošlog vikenda, u subotu 27. travnja, može se izdvojiti da su promatrače svojim prisustvom počastile obje vrste batića (crnoglavi i smeđoglavi), a imali su prilike vidjeti i vrlo vještog škanjca kako leti na mjestu poput vjetruše. Sudionici ture promatranja ptica opazili su i brižnog oca bijele pastirice kako uokolo traži hranu za svog poletarca, a u šumi se oglasila i vuga.

Tradicija Biomovih promatranja ptica je zaključiti šetnju druženjem na kavi s okupljenim ljubiteljima prirode te razmjenom dojmova s promatranja, čemu se veselimo i u Križevcima. Pozivamo sve zainteresirane za promatranje da se predbilježe ispunjavanjem upitnika (link) kako bismo mogli osigurati dovoljnu količinu potrebne opreme.

Razlozi za odlazak u ptičarenje su mnogobrojni. Potraga za prekrasnim ptičjim prizorima (ili pjevovima) nam omogućuje aktivan boravak u prirodi, znanstveno dokazano pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje te osvještavanje bogatstva živog svijeta u našoj neposrednoj okolici.

Naši su gradovi i naselja prepuni divljine, iako toga njihovi stanovnici često nisu svjesni. Okružuje nas bogata bioraznolikost koja uz nas živi i tvori posebne ekosustave, koji gradove čine ljepšim i zdravijim mjestima za život. Onima željnima znanja, ptičji svijet predstavlja izazov u savladavanju prepoznavanja različitih vrsta ptica, ali i neiscrpnu mogućnost učenja o njihovim navikama, ponašanju i načinu života.

Ljubiteljima fotografije pak predstavljaju poseban izazov jer je uhvatiti pticu u dobar kadar i više nego zahtjevno.

U slučaju lošeg vremena promatranje ptica će biti odgođeno, o čemu će udruga Biom obavijestiti putem svoje web stranice i Facebooka najkasnije dan prije planiranog termina promatranja.

O BirdLife International:

BirdLife International je najveća svjetska mreža za zaštitu prirode. BirdLife je nadaleko priznat kao svjetski lider u zaštiti ptica sa 122 BirdLife partnera u 118 zemalja svijeta.

O Udruzi BIOM:

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

krizevci birdwatching krizevci_suma ratarna (2)