molitveni festival mladih

Završen 29. međunarodni molitveni festival mladih

Misom zahvalnicom na brdu Križevac, koju je predvodio međugorski župnik fra Marinko Šakota u zoru blagdana Preobraženja Gospodinova, 6. kolovoza završio je 29. međunarodni molitveni festival mladih, koji se u Međugorju održavao od 1. kolovoza pod geslom: Živjeti od Božje riječi.

Nakon nedjeljnog molitvenog programa i oproštaja uz pjesmu, mladež se uspinjala uz strmi Križevac pored postaja Puta križa i spomenika utemeljitelju Festivala mladih fra Slavku Barbariću, na mjestu njegovog preminuća pri samom vrhu Križevca.

Posljednje večeri Mladifesta, misu je predvodio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. U koncelebraciji su bili apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te 485 svećenika.

Program je svaki dan započinjao jutarnjom molitvom na vanjskome oltaru međugorske župne crkve, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života. U četvrtak 2. kolovoza mladi su uz Brdo ukazanja ujutro molili radosna otajstva krunice.

Jutarnje kateheze imali su fra Ante Vučković (četvrtak i petak) i apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser (subota). Mladi su navečer sudjelovali u molitvi krunice. Središte svakoga dana bilo je večernje euharistijsko slavlje.

Misu otvaranja 1. kolovoza slavio je nuncij Pezzuto uz koncelebraciju 472 svećenika. Predvoditelji misnih slavlja idućih dana bili su profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. fra Ante Vučković, međugorski župnik Šakota, provincijal Šteko i nadbiskup Hoser.

Promatrajući po danima, najveći broj koncelebranata bio je u petak 3. kolovoza, kada je na misnom slavlju koncelebriralo 570 svećenika. U srijedu ih je koncelebriralo 473, u četvrtak 548, subotu 537 te u nedjelju 485 svećenika.

U četvrtak 3. kolovoza nakon večernje mise održana je u prostoru ispred vanjskog oltara procesija s Gospinim kipom koji su nosili mladi iz župe Međugorje. Mladi predstavnici iz zemalja sudionica išli su iza Gospina kipa, a pobožnost je završena kratkim euharistijskim klanjanjem i blagoslovom s Presvetim.

U subota 4. kolovoza nakon večernje mise i ove su godine članovi zajednice Cenacolo mise izveli predstavu.  Svećenici iz svih zemalja svijeta veliki su dio dana bili na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja. Događaje Festivala glazbom i pjesmom pratio je Međunarodni zbor i orkestar pod ravnanjem prof. Damira Bunoze, a u njemu su bili mladi iz 22 zemlje. Festival je simultano prevođen na sedamnaest jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali te televizijske kuće. Tako su cjelodnevni program svih dana Mladifesta livestreamom i preko Radiopostaje Mir Međugorje prenosili: Radio Maria iz osam zemalja, Laudato TV, Espanol TV, Kit TV, Kathtube i mnoge druge. Večernji program 5. kolovoza preko livestreaminga pratilo je 1 076 600 gledatelja.

ika.hr/prigorski.hr

Provjerite i ovo

huzjak

[FOTO] Biskup Huzjak predvodio proslavu 100. obljetnice rođenja Stjepana Kranjčića u Križevcima

Proslava 100. obljetnice rođenja župnika Stjepana Kranjčića održana je u četvrtak 6. prosinca 2018. u …

sv nikola kc (3)

Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u crkvi Župe sv. Nikole biskupa u Koprivnici

U povodu blagdana sv. Nikole, u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Koprivnici održana je …