Izjava dana
danijela modric

KALNIČANKA PROIZVODI Kalničkim mlijekom do sedam ukusnih kalničkih sireva

Tvrtka Kalničanka proizvodi d.o.o. u okviru svoje djelatnosti unazad petnaest godina organizira otkup mlijeka od obiteljskih gospodarstava koja se godinama bave govedarskom proizvodnjom, a predstavili su se na manifestaciji u Križevcima “Naše domaće, sada i ubuduće”.

-Jedini način da se udovolji svim budućim kriterijima vezanim za proizvodnju koja će po kvaliteti i količini udovoljiti sve traženo, a istovremeno spriječi odlazak ljudi, prvenstveno mladih iz ove ruralne sredine, te nastojanje da se zadrži tradicija proizvodnje jednog od proizvoda po kojima Hrvatska može biti prepoznatljiva, je proizvodnja usmjerena na jedan kvalitetan proizvod karakterističan za ovaj kraj i prepoznatljiv na izbirljivom i vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu – istaknula je Danijela Modrić.

Kalničanka proizvodi d.o.o. u svom pogonu za preradu mlijeka od dnevno otkupljenih 800-1000 litara mlijeka, najčešće proizvodi tradicionalni dimljeni kravlji sir pod nazivom „Kalnički sir dimljeni“, a tvrtka danas ima kooperante s kalničkog područja koji proizvode mlijeko za “Kalnički sir”.

-Povećanjem kapaciteta Kalničanka proizvodi postaje motor razvoja kalničkog kraja. Tvrtka razvija vlastitu tehnologiju proizvodnje autohtonog kalničkog sira vođena dugogodišnjom tradicijom proizvodnje sira u obitelji Kešer.

Kalnički sir spada u kategoriju polutvrdih sireva, a glavni mu je sastojak svježe mlijeko s pašnjaka Kalničke gore kontrolirane kvalitete. Razdoblje zrenja na kontroliranoj temperaturi i vlazi daje posebnu aromu i punoću okusa, po čemu se izdvaja na tržištu, a stručnjaci Agronomskog fakulteta iz Zagreba proglasili su ga šampionom u kategoriji polutvrdih sireva. Kalničanka proizvodi nudi u svojem arortimanu sedam vrsta sireva i to Kalnički sir dimljeni, Kalnički sir bijeli, Kalnički sir ljutko, Kalnički sir vlasac, Kalnički sir mediteran, Kalnička prga „Katuška”, Kalnički svježi sir i vrhnje te Planinski sir- istaknula je Danijela Modrić.

prigorski.hr

foto: Zdenko Balog

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

lipa12

Križevci: Đurđevo pod lipom – nematerijalna kulturna baština?

Gornjegradsko dobrotvorno i kulturno Društvo “Lipa” Križevci, prostoru Doma sv. Marka Križevčanina organiziralo je u …

foto: Facebook Marko Švagelj

Hrvatski malonogometaši pobijedili Njemačku na Svjetskom prvenstvu u Portugalu

Od 23. do 29. rujna na glavnom gradu Portugala najbolji svjetski malonogometaši bore se za …