Omiljeno jelo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i šire, prigorski štruklji, zasluženo su među najpoznatijim hrvatskim specijalitetima.
Svaki dio Hrvatske ima svoju inačicu i svoj način pripreme štrukljov, a prigorski štruklji zamirisali su u nedjelju pred žirijem na “Štrukljadi” koja se održala u sklopu Križevačkog velikog spravišča.
Za pripremu štrukljov osim posebnog umijeća, treba pogoditi puno detalja od debljine tijesta do optimalne slanoće. Težak posao je bio pred žirijem u sustavu Martina Šatvar, Selma Picig koje su branile kuharske boje, a boje portala prigorski.hr u žiriju branio je Zdenko Balog.
Štrukljada je održana u atriju galerije u Križevcima pod organizacijskom “kuhačom” portala prigorski.hr, a za cijeli događaj zaslužni su Grad Križevci i sponzori Podravka te Camellia, trgovina za obrt i cvjećarnica.
Štruklji Romine Brtan iz Prikraja proglašeni su najboljim štrukljima Križevaca, a Romina je ujedno osvojila i 1500 kuna. Drugo mjesto donosi 1000 kuna i pripalo je Mariji Polimac iz Križevaca, a treće mjesto i 500 kuna otišlo je u ruke Branke Cetušić iz Velikog Potočeca.
Štrukljadu je otvorio zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško, a program je vodio Stjepan Vrhovec – Stiv.
Svečano proglašenje najboljih majstorica i majstora u prpremanju štruklja bit će večeras u 20 sati na središnjoj pozornici u križevcima, a nagrade će uručiti križevački gradonačelnik Mario Rajn.
Čestitke svim natjecateljima koji su pripremili ovu posebnu prigorsku deliciju!
prigorski.hr