Znanstvenik Đikić: Moramo prihvatiti da lijeka za koronavirus nema i vjerojatno ga neće biti dok nećemo imati efikasno cjepivo

25. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Znanstvenik Đikić: Moramo prihvatiti da lijeka za koronavirus nema i vjerojatno ga neće biti dok nećemo imati efikasno cjepivo


Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić rekao je RTL Direkt kako se u Hrvatskoj treba što više ljudi testirati. – Ne bi savjetovao korištenje Sumameda u liječenju protiv koronavirusa, jer ne postoje znanstveni podaci koji to mogu potvrditi.

Postoji nekoliko manjih studija koje pokazuju bolji učinak kod pacijenata na njihove simptome kada kombiniraju Klorokin i Sumamed, a tu se radi samo o simptomima bolesti, a ne i o infekciji virusom.

Lažan je osjećaj sigurnosti je da sa Sumamedom možemo liječiti virus. Važno je da javnost zna da se s ovakvim lijekovima ne može igrati i da se može primjenjivati samo u bolnicama pod strogom kontrolom. Znanstvenici pokušavaju pronaći kombinaciju lijekova, ali slabog je djelovanja i nije efikasan lijek protiv virusa. Moramo prihvatiti da lijeka za sada za koronavirus nema i vjerojatno ga neće biti dok nećemo imati efikasno cjepivo – rekao je Đikić.

Facebook Comments