Zagreb mora osigurati kvalitetnije recikliranje i kompostiranje te naplatu koja motivira građane da smanjuju otpad, poručili su aktivisti Zelene akcije na performansu održanom u petak na Tomislavovom trgu povodom Europskog tjedna smanjenja otpada.

Zelena akcija pozvala je gradsku vlast da što prije osigura nekoliko centara za ponovnu uporabu u kojima bi odbačene stvari bile obnovljene i dalje plasirane na korištenje. Traže i otvaranje sortirnica i kompostana te poručuju da se građane može motivirati na smanjenje otpada pravednijom naplatom prema stvarnim količinama miješanog otpada.

“Svaki Zagrepčanin prosječno proizvede 340 kilograma otpada godišnje, značajno iznad prosjeka Ljubljane i Trevisa, koji su primjeri najbolje europske prakse”, istaknuo je Marko Košak iz Zelene akcije.

Na performansu je prikazano što mogu učiniti građani, a što gradska vlast kako bi se smanjila količina otpada u Zagrebu koji je zbog neodgovornog gospodarenja u 2020. dobio kaznu od 2,7 milijuna kuna. Kao rezultat dugogodišnje nebrige u Zagrebu se godišnje na odlagalište Jakuševec baci više od 65 posto nastalog otpada, što iznosi oko 170.000 tona godišnje.

“Nadamo se da se to neće preliti na leđa odgovornih građana”, izjavio je Košak.

Ustvrdio je da u Zagrebu nedostaje kvalitetna edukacija o smanjenju otpada, kao i adekvatna infrastruktura, poput punionica, trgovina bez ambalaže, servisa za ponovnu uporabu….

“Smanjenje nastanka otpada najviši je prioritet očuvanja Zemljinih resursa sukladno direktivama EU te stoga pozivamo gradske vlasti u Zagrebu, kao i u drugim gradovima, na značajne napore u unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom. Pozivamo i ljude na odgovorniju potrošnju i prakticiranje maksimalne ponovne uporabe materijala”, poručio je Košak.

Europski tjedan smanjenja otpada održava se od 20. do 28. studenog s ciljem podizanja svijesti o nužnosti smanjenja otpada te korištenja nastalog otpada kao resursa za nove korisne stvari.

(Hina)