Mnoštvo ljudi, prema procjeni novinara nekoliko desetaka tisuća, prolazi ulicama Vukovara kako bi u koloni sjećanja odali počast poginulim i ubijenim braniteljima Vukovara, civilima i nestalima u obrani u toga grada 1991. godine.

U koloni je i cijeli državnih vrh, predsjednik Republike Zoran Milanović, Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i vlade Andrej Plenković s brojnim ministrima.

U koloni su i brojni saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka i brojne druge osobe iz javnog života.

Kolona sjećanja krenula je prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Kolona prolazi Ulicom bana Jelačića, ispod vukovarskog Vodotornja čija je obnova završila prošle godine te se nalazi u funkciji Memorijalnog centra, a na kojem je još uvijek vidljivo 640 oštećenja izazvanih učestalim topničkim i drugim napadima na Vukovar u jesen 1991. godine.

Dok je kolona prolazila ispred zgrade Hrvatskog radija Vukovar djelatnici toga radija sa zvučnika su puštali tonska javljanja izvješća svoga urednika i novinara Siniše Glavaševića, koji je 20. studenoga 1991. godine ubijen na Ovčari zajedno sa 199 drugih žrtava.

Cijelo vrijeme dok kolona sjećanja dostojanstveno prolazi Vukovarom sa zvonika župne crkve sv. Filipa i Jakova odzvanjaju zvona.

Po dolasku na Memorijalno groblje državna i druga izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće, dok će misu zadušnicu na groblju predvoditi pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.

(Hina)