Prezentacija Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske, u organizaciji HGK održana je danas u zagrebačkom hotelu Westin.

Hrvatska ima za cilj da do 2030. godine dosegne proizvodnju od 30 milijardi kuna zdrave i kvalitetne hrane uz pomoć europskih sredstava. Gotovo 700 milijuna eura godišnje bit će na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima za provedbu mjera Zajedničke poljoprivredne politike u novom programskom razdoblju.

Članica uprave Podravke i predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK Ljiljana Šapina kazala je kako je veseli što će i velike kompanije poput Podravke moći povlačiti sredstva za investicije, kooperante i sirovine.

-Danas predstavljamo ključni dokument preko kojeg će se povlačiti sredstva europskih fondova za izravna plaćanja za ruralni razvoj i za poljoprivredne politike. Novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine je za nas iznimno važno. Sredstva će biti za prerađivačku i poljoprivrednu industriju. Veseli nas što će i kompanije poput Podravke moći povlačiti sredstva za investicije, kooperante, sirovine i poljoprivrednu politiku.

U Podravkinom slučaju strateška odrednica je da povećavamo samodostatnost sirovina s naših domaćih polja, domaćih OPG-ova, kooperanata te kroz vlastitu proizvodnju  – poručila je Šapina dodavši kako će investicijske projekte nastojati realizirati preko tog dokumenta.

– Naša je strateška odrednica povećavati samodostatnost kroz vlastitu proizvodnju, odnosno uzimati što više sirovina od naših kooperanata. Slijedom toga imamo i investicijske projekte koje ćemo nastojati realizirati u sklopu tog dokumenta – poručila je.