[VIDEO] Branko Hrg ministru Butkoviću: Pozivam Vladu da pronađe način očuvanja javno-linijskog autobusnog prijevoza

24. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Hrvatska [VIDEO] Branko Hrg ministru Butkoviću: Pozivam Vladu da pronađe način očuvanja javno-linijskog autobusnog prijevoza


Branko Hrg, saborski zastupnik HDS-a iz Križevaca danas je u Saboru tijekom Aktualnog sata upozorio na problem osiguranja javno-linijskog autobusnog prijevoza, posebno u ruralnim prostorima.

– Činjenica je kako ni jedna Vlada do sada nije vodila konkretniju politiku ravnomjernog razvoja od ove. Općinama, gradovima i županijama znatno su povećana sredstva, a na raspolaganju su im ogromne mogućnosti iz EU fondova. No, javni autobusni prijevoznici uskoro neće biti u mogućnosti osigurati linije ukoliko se ne pronađe mogućnost subvencija – objasnio je i napomenuo kako mu se čini da je ova Vlada prekasno došla jer se nagomilalo jako puno problema. Uvjeren je kako bi se puno toga prije riješilo da je ove Vlade bilo ranije.

Smatra kako je potrebno naći rješenje da se očuvaju autobusne linije na ruralnim mjestima, tako da bi ljudi koji tamo žive imali minimalnu civilizacijsku mogućnost da se mogu kretati i obavljati svakodnevne poslove.

– Sela nam postaju svojevrsni otoci zbog problema s javnim prijevozom. Većinom su naseljena starijim stanovništvom kojima je onemogućena komunikacija dolaska u neke centre gdje trebaju biti. Javni prijevoznici napominju kako bi se ovakvi problemi mogli riješiti kroz donošenje Pravilnika o obavljanju javno-linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu – rekao je te pitao ministra Olega Butkovića kada se može očekivati donošenje ovakvog pravilnika te hoće li se voditi računa očuvanju takvog prijevoza koji zapošljava oko 4000 ljudi.

– Ova Vlada je na prijedlog našeg ministarstva zakon o cestovnom prometu gdje smo vodili računa da treba poduzeti određene mjere kako bi se u svim područjima Hrvatske, poglavito u onima gdje ima sve manje stanovnika osiguralo javni prijevoz putnika – odgovorio je ministar i dodao kako je tim zakonom predviđeno da će se županijski linijski prijevoz obavljati kao javna usluga na temelju ugovora koje će zaključivati župani i prijevoznici.

Sada nadležna tijela određuju mrežu linija i nakon toga će se ići u sklapanje takvih ugovora. Trebat će se voditi računa da postojeći oblik linija koji sada važe budu zadovoljeni i u budućem planu kako ne bi došlo do smanjenja linija.

– Pravilnik o kojem vi govorite je sada u pripremi i ići će u javnu raspravu. Inače, kroz ovaj Zakon proizašlo je osam pravilnika, od čega smo sedam donijeli i kroz mjesec dana ćemo ići u javno savjetovanje za isti – napomenuo je i pojasnio kako se njime po prvi puta uveo ‘mikro’ prijevoz, što je oblik javnog prijevoza da se osobnim automobilom ili kombijem obavlja organizirani javni prijevoz.

Dobivenim odgovorom zastupnik Hrg bio je zadovoljan rekavši kako će prijevoznici zasigurno biti zadovoljni time što se uskoro kreće s donošenjem pravilnika te je napomenuo kako vjeruje da će se rješenje pronaći u dogovoru lokalnih i državne vlasti.

prigorski.hr

Facebook Comments