Supružnici Helena i Danijel Anjoš iz Novog Gloga ovih su dana putem svojeg pravnog opunomoćenika Vladimira Gredelja Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru podnijeli kaznenu prijavu protiv primarijusa dr. sc. Tibora Totha, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, voditelja odjela ginekologije i opstetricije Opće bolnice Bjelovar. Kako stoji u prijavi, supružnici sumnjaju kako je dr. Toth obavljajući zdravstvenu djelatnost primijenio nepodoban način liječenja prema pacijentici Heleni Anjoš u razdoblju od 28. listopada do 10. studenog 2016. godine, za vrijeme njezine hospitalizacije na spomenutom odjelu, uzrokovavši pritom smrt njezina nerođenog djeteta.

Ono što je trebalo postati jednim od najsretnijih događaja u životu ovog mladog bračnog para, nedugo nakon Helenine hospitalizacije u bjelovarskoj bolnici 28. listopada, počelo je poprimati obrise tragedije koja će im obilježiti ostatak života. Još uvijek shrvani bolom, u svom domu u Novom Glogu, supružnici su za bjelovarac.hr otkrili detalje potresne priče.

Odgađanje poroda

-Čitava trudnoća, koju je vodila dr. Renata Orlović-Poljak iz bjelovarskog Doma zdravlja, protekla je u savršenom redu. Termin mi je bio 4. studenog, a na pregledu 21. listopada dr. Poljak-Orlović mi je zbog povišenog krvnog tlaka ispisala uputnicu kako bih se, u slučaju naknadnih komplikacija, mogla javiti u bjelovarsko rodilište – prisjeća se Helena Anjoš.

Za tim, dodaje, nije bilo potrebe pa su novi pregledi kod njezine liječnice uslijedili 23., 24. i 28. listopada, kada ju je dr. Poljak-Orlović doista i uputila u bolnicu. Zbog povišene razine proteina krvi i činjenice da je Helenino dijete bilo okrenuto na zadak, liječnica je, kaže Helena, preporučila porod carskim rezom. Međutim, liječnici u bolnici nisu to učinili.

-Smjestili su me na odjel i svaki dan su mi mjerili CTG kako bi provjerili djetetove otkucaje srca, međutim porod carskim rezom su odgađali, čekajući da dobijem prirodne trudove. Na ultrazvuku koji mi je 2. studenog napravio dr. Maričić, on sam je kazao kako bi me već drugi dan trebalo poroditi carskim rezom jer je dijete, koje se u međuvremenu dva puta okrenulo, ponovno bilo okrenuto poprečno. Međutim, za carski rez su me počeli pripremati tek dva dana kasnije, 4. studenog – priča nam mlada žena.

Dodaje kako su pripreme počele u sedam sati ujutro i kad je već sve bilo gotovo spremno, a ona bila uvjerena kako je samo pitanje trenutka kad će u rukama držati svoje treće dijete, malenog sinčića, oko podneva se, tvrdi, u operacijskoj sali pojavio dr. Toth koji je bez posebnih obrazloženja odgodio zahvat. Neizvjesnost se nastavila sljedeća dva dana, kad počinje tragedija koja će zauvijek obilježiti supružnike Anjoš i njihove starije kćeri Petru i Anu, kojima je devet i 10 godina.

-Tog 6. studenog, oko pet sati ujutro krenuli su mi ponovno raditi CTG. Dežurni liječnik me obavijestio da se na CTG-u više ne čuju otkucaji srca. Tada sam shvatila da je moje dijete mrtvo – kroz suze nam priča potresena majka. No ni tu, dodaje, nije bio kraj njezinoj agoniji. Dežurni liječnik joj je, priča nam dalje, kazao da mora pričekati dolazak dr. Totha kako bi je porodili.

Problemi s dokumentacijom

-Dr. Toth je stigao tek oko devet sati, a mene su do tada ostavili da čekam u hodniku. Jedva sam nazvala supruga koji je došao i čekao sa mnom. Mislim da u tom trenutku nismo ni bili potpuno svjesni što se dogodilo – prisjeća se Helena. Iako je pomislila da će je poroditi carskim rezom, s obzirom na položaj djeteta, liječnici su pokušali inducirati prirodni porod.

-U dva navrata su mi davali gel za induciranje poroda, no kako nisam dobivala trudove, na koncu su me porodili carskim rezom tek oko 16,30 tog dana – nastavlja shrvana majka kojoj su naknadno rekli kako je njezino dijete umrlo zbog omotane pupkovine i tzv. zategnutog pravog čvora.

Supružnici Anjoš uvjereni su kako je ova tragedija mogla biti izbjegnuta da su Helenu odmah po dolasku u rodilište porodili carskim rezom, kako je preporučila dr. Orlović-Poljak, a s tim se složio i neovisni medicinski vještak kojeg je angažirao njihov odvjetnički ured. Da je prilikom liječenja došlo do ozbiljnog propusta koji se pokušava prikriti supružnici i njihov odvjetnik Vladimir Gredelj vjeruju i zbog činjenice da među službenom medicinskom dokumentacijom koju su iz bolnice zatražili po službenoj dužnosti, kažu, nedostaje ona vezana uz pripremu odgođenog carskog reza.

-Dr. Toth mi je naknadno kazao da se to što se dogodilo meni jednostavno ponekad događa i preporučio mi je da posjetim psihijatra. Nitko iz bolnice mi se nije ispričao zbog svega što sam ondje doživjela – kaže naša sugovornica. Njezin suprug kaže kako im nikakva novčana naknada ne može nadoknaditi gubitak i bol koju će osjećati do kraja života.
-Na podizanje kaznene prijave i izlazak s ovom pričom u javnost smo se odlučili kako bismo možda spriječili da još netko doživi isto. Najgore nam je bilo starijim kćerima objasniti zbog čega im se mama iz rodilišta vratila bez malenog brace kojem smo svi s toliko radosti očekivali – priča nam shrvani otac.
U odvjetničkom uredu Gredelj kažu kako u slučaju Anjoš ima i niz drugih detalja u kojima bi se moglo raspravljati na sudu, no ovaj slučaj misle rješavati korak po korak.

-Kao građanin i profesionalac razočaran sam da se ovo što su doživjeli supružnici Anjoš u našem društvu tretira kao liječnička pogreška, a ne ubojstvo, kao da se ne radi o životu čovjeka. Malog čovjeka, ali čovjeka. Ne smijemo dopustiti da se kao društvo navikavamo na to kao na nešto što spada u liječničku rutinu. Zgrožen sam i užasnut lakoćom prihvaćanja sustava, da liječnik ima pravo odlučivati tko ima pravo na život, a tko ne. Mali Anjoš bio je čovjek koji je kucao na vrata, a dr. Toth mu ih je sa treskom zalupio.

Ne smijemo to mirno prihvatiti i nastaviti sa svojim životima kao da se ništa nije dogodilo jer time postajemo sudionici u svakom budućem zločinu. Kako je kazao Elie Wiesel, ravnodušnost je izvor svih zala – kazao je o ovom slučaju odvjetnik V. Gredelj.

Primarijus Toth kaže kako suosjeća s obitelji, no ne smatra se odgovornim

Primarijus dr. sc. Tibor Toth, kojeg supružnici Anjoš smatraju odgovorim za smrt svog nerođenog djeteta kaže kako iskreno žali zbog spomenute situacije, no za njezin ishod ne smatra odgovornim ni sebe, ni bilo koga drugog sa svog bolničkog odjela.

-Bjelovarsko rodilište godinama ima izuzetno nizak perinatalni mortalitet, to jest broj umrle djece tijekom zadnjih mjeseci trudnoće, tijekom poroda i u postporođajnom razdoblju. On iznosi oko 4 promila, što znači da od tisuću novorođene djece, četvero umre iz raznih razloga, i spada među najbolje u Hrvatskoj te je ravan onima u najrazvijenijim državama svijeta. Taj broj nikada i nigdje nije nula jer se, na žalost, događaju nepredviđene situacije, kakva se dogodila i s trudnoćom gđe Anjoš.

Naime, gđa Anjoš, majka dvoje djece, hospitalizirana je na našem odjelu zbog nadzora trudnoće zbog sumnje na povišeni krvni tlak i stava ploda zatkom. Višekratnim mjerenjem krvnoga tlaka tijekom hospitalizacije ustanovili smo da je on normalan. Prije nastanka trudova dogodila se iznenadna smrt fetusa. Malo je reći da smo svi bili zaprepašteni, međutim po porodu smo ustanovili uzrok iznenadne smrti fetusa, a to je bio pravi čvor na pupkovini.

Zatezanjem čvora došlo je do prekida cirkulacije te posljedične smrti fetusa u maternici. To je potvrdio i obdukcijski nalaz. Unatoč svem trudu poduzetom za dobrobit majke i djeteta, postoje situacije na koje ne možemo utjecati. Razumijemo tugu gđe Anjoš i suosjećamo s njom te smo joj spremni pomoći u budućim trudnoćama – kazao je za bjelovarac.hr primarijus Toth.

bjelovarac.hr/prigorski.hr

foto: bjelovarac.hr