Umro moslavački kulturni djelatnik, publicist i novinar Dragutin Pasarić

28. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Umro moslavački kulturni djelatnik, publicist i novinar Dragutin Pasarić

Nikola Ćutuk/PIXSELL


U Kutini je u 73. godini preminuo istaknuti moslavački publicist, kulturni djelatnik, pjesnik i novinar Dragutin Pasarić, koji je cijeli radni i životni vijek posvetio svom rodnom kraju.

Novinarsku je karijeru počeo 1969. godine kao spiker Radio Moslavine, te novinar u Moslavačkom listu. Od 1975. godine radi kao rukovoditelj informiranja u kutinskoj Petrokemiji. Bio je višegodišnji dopisnik Vjesnika, Hrvatskog radija, Hrvatske televizije, Hine i drugih informativnih medija.

U Domovinskom ratu je kao član Kriznog štaba Općine Kutina za informiranje, kao ratni izvjestitelj nastavio suradnju s brojnim medijima.

Nakon rata posvećuje se publicistici, pa je napisao ili uredio pedesetak knjiga i drugih publikacija. Kao povjesničar i istraživač moslavačke povijesti i kulturne baštine, najčešće su mu teme bile povijest Moslavine, Park prirode Lonjsko Polje, moslavačko vinogradarstvo, Voloderske jeseni i druge, kojima je afirmirao svoj zavičaj. Objavljivao je i pjesme u moslavačkoj kajkavštini.

Predano je radio do posljednjeg trenutka života, a smrt ga je zatekla upravo pri uređivanju monografije kutinskog slikara Želimira Šiška. U nekoliko je mandata bio predsjednik kutinskog Ogranka Matice hrvatske, za što je nagrađen i Zlatnom poveljom. Dobitnik je Godišnje i Nagrade za životno djelo Grada Kutine, te više priznanja Hrvatskog novinarskog društva.

(Hina)

Facebook Comments