U Zagrebu 116 novih slučajeva zaraze

12. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska U Zagrebu 116 novih slučajeva zaraze


U Zagrebu je zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 456 osoba dobilo je mjeru samoizolacije,  izvijestio je ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

“U protekla 24 sata provedeno je 408 testiranja. Zabilježeno je 116 novih slučajeva u Gradu Zagrebu. 456 osoba dobilo je mjeru samoizolacije”, rekla je na konferenciji za medije zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Od novih slučajeva, 51 je slučaj za sada negativne epidemiološke anamneze, 51 su kontakt prethodno oboljelih osoba, kod tri osobe moguće izlaganje je na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a tri osobe su strani državljani. Kod tri osobe moguća je izloženost tijekom izlazaka, a obrada za pet osoba je još uvijek u tijeku.

Nije bilo pozitivnih korisnika, niti djelatnika domova za starije.

Što se tiče škola, zaraza je zabilježena kod tri učenika i tri nastavnika iz tri osnovne škole, te pet učenika iz pet srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 104 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 95 učenika i dva nastavnika srednjih škola.

U karanteni Grada Zagreba trenutno se nalaze 24 osobe.

Šikić je poručila da su brojevi zaraze u Zagrebu ozbiljni, ali da nema razloga za paniku jer Zagreb nema najgoru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Tijekom tri dana vikenda, od 9. do 11. listopada, u Zagrebu je dijagnosticirano sveukupno 516 covid pozitivnih bolesnika. U domovima zdravlja je povećana aktivnost te je u tri dana 830 osoba tražilo pomoć u covid ambulantama. Sustav funkcionira otežano, prilagođeno aktualnoj epidemiološkoj situaciji, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Mjere se prilagođavaju uvjetima u Zagrebu

olivera majić

Vezano za prijedloge mjera uvođenja nošenja maski na otvorenome i ograničavanja rada ugostiteljskih objekata do ponoći, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić potvrdila je da su o tome razgovarali s Nacionalnim stožerom.

“To su prijedlozi mjera koje nastojimo prilagoditi specifičnim uvjetima u Zagrebu. Nastavljamo razgovarati o mjerama koje će se prilagođavati specifičnostima i razgovaramo o scenarijima za dane Svih svetih.

Gleda se postoje li situacije u kojima je potrebno specifično reagirati u Zagrebu, a za sada nema žarišta na koja bi se posebno orijentirali. Sjednicu Stožera nastavili su nakon konferencije za medije.

Što se tiče posebnih mjera po pojedinim kvartovima, Majić je istaknula da su na sastanak s Nacionalnim stožerom bili pozvani i predstavnici vijeća gradskih četvrti koji imaju svoje stožere. Međutim, dodala je, epidemiolozi smatraju da se pojedina gradska četvrt ne može izolirano promatrati glede epidemije jer u Zagrebu građani žive u jednoj, roditelji su im u drugoj, a rade u trećoj četvrti.

Ono što po gradskim četvrtima mogu učiniti, ističe, je obratiti veću pažnju na okupljanja.

“Grad Zagreb je specifičan na tisuće različitih načina, ali po Vijećima gradskih četvrti ovog trenutka nismo uočili potrebu da nešto posebice prilagođavamo”, poručila je Majić. (Hina)

Facebook Comments