U okviru projekta Kulutrnjak.hr koji provodi Udruga Impress iz Daruvara idući tjedan održava se online radionica  Svi mi vele da sam z Bilogore”. Voditelj radionice je Ivan Vinković koji se od rane mladosti bavi proučavanjem i istraživanjem tradicijske kulture. Vlasnik je iznimne zbirke tradicijskoga tekstilnog rukotvorstva u kojoj uz odjevne ima i uporabne predmete. Njegova zbirka broji više od 2000 eksponata, a veliki dio njih polaznici će imati prilike vidjeti na radionici.

Najveći dio Ivanove zbirke zauzima tekstil bilogorskoga kraja, a manji broj zauzimaju predmeti iz Podravine, Slavonije, Pokuplja i križevačkoga Prigorja. Najviše pozornosti posvetio je skupljanju dupljanog ruha; koperti, ručnika, stoljnjaka, fertuna, rubači, oplećaka, pocuknjenki…

ZBIRKA IVAN VINKOVIC

Sve to ruho potrebno je dobro pohraniti u ormarima i škrinjama koje su dobro obnovljene i sigurne za čuvanje vrijednog ruha, a o sakupljanju i pronalasku neprocjenjivog blaga po selima diljem Bilogore govorit će na dvije besplatne, online radionice.

Besplatna online radionica održat će se utorak i četvrtak, 23. i 25. 11. 2021. u 10 sati  na Zoom platformi za polaznike 54+. Dovoljno je da ste navršili 54 godine ili više, zanimaju Vas povijest, tradicija i baština Bilogore.

Prijavite se putem online obrasca na adresi https://forms.office.com/r/F7uVJ34wv1

Na radionici će se govoriti i o dupljanju, tehnici koja nestaje na Bilogori. Dupljanje je najkarakterističniji rad za bilogorski kraj. Prilikom tkanja, niti osnove se omataju i tako se dobivaju deblje niti osnove koje čine štapić, a dok se osnovom dobiva određeni uzorak – mustra; list, ruža, geometrijski motivi.

Razlikujemo dva tipa dupljanja, na stariji i noviji prebor i svaki taj tip ima dva podtipa, no možemo reći da je dupljanje na stariji prebor većinom geometrijskog uzorka, a kod dupljanja na noviji prebor su cvjetni uzorci – naglašava Vinković.

Osim u bilogorskom kraju, dupljanje je rašireno i po drugim, nama susjednim krajevima Bilogore, ali nije toliko zastupljeno. Kako je to rad koji se danas gotovo i ne radi, većina narodnih nošnji u Ivanovoj zbirci je upravo dupljana ili kako još kažu u nekim selima, šupljana.

ZBRIKA IVAN VINKOVI 1

Narodne nošnje koje Ivan prezentira i skuplja su najčešće iz zapadnog dijela Bilogore – to su sela od Bjelovara u pravcu Vrbovca. Cijeli taj dio ima drukčiji način odijevanja nego što je to u drugom dijelu Bilogore, a dio iz njegove bogate zbirke može se vidjeti i na FaceBook profilu Boje Bilogore.

Tako se u njegovoj zbirci mogu pronaći oni najstariji tipovi dupljanih nošnji, sa starijim preborom i geometrijskim, skromnijim motivima, do onih na noviji prebor, vrlo bogato ukrašenih cvjetnim motivima koji se odijevaju u kombinaciji s kupovnim materijalima od kojih su šivani fertuni, bluze, tušlini…

Prijavite putem online obrasca na adresi  https://forms.office.com/r/F7uVJ34wv1

Za sva dodatna pitanja slobodno pitajte putem maila na [email protected]

Više informacija potražite na www.kulturnjak.hr ili na Facebook stranici Kulturnjak.hr

Udruga Impress organizira ove radionice u okviru projekta Kultarnjak.hr.

Kulturnjak.hr projekt je čiji je nositelj udruga Impress (www.udruga-impress.hr) s partnerom Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava (https://crok.hr). Ukupan iznos projekta je 491.008,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 417.356,80 kn.

Sadržaj objave je isključiva odgovornost udruge Impress.