Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić referirao se u ponedjeljak na energetski paket Vladinih mjera za nadolazeće razdoblje poručivši kako je to samo još jedna u nizu obmana Vlade Andreja Plenkovića jer vraćaju građanima nešto što su već ranije uzeli.

”Imao sam običaj reći da smo mi država koja svaki kvartal ima Božić jer stalno dobivamo nekakve pakete. Ovo je samo još jedna u nizu obmana Vlade Andreja Plenkovića budući vraćaju građanima nešto što su već ranije uzeli”, poručio je Spajić.

Građani, kaže, “sve plaćaju skuplje od kad se desila inflacija pa je normalno da su oni ubrali više novca kroz PDV i sada se hvale kako imaju suficit, ali ne zahvaljujući dobrom upravljanju proračunskim sredstvima nego zbog inflacije”.

Dokaz tomu je, ističe, činjenica kako nisu vratili niti jedan cent vanjskog duga, što bi mogli da imaju suficit kao što tvrde.

HEP će, kaže, prema svim pokazateljima, imati dug od oko 10 milijardi kuna koji će se nadoknaditi iz proračuna RH, a novac u taj proračun uplaćuju apsolutno svi.

To što Vlada ‘pomaže’ nije pomoć, već vraćanje jednog dijela i možemo se, kaže, nadati novim paketima pomoći kroz tri-četiri mjeseca budući da se lagano krenulo u izbornu godinu.

“Čuo sam da je u paketu povećanje dječjeg doplatka koji je u Hrvatskoj socijalna kategorija, a ne pravo svakog djeteta… Da su napravljene adekvatne reforme i da se upravlja državom kako treba onda bi reformom samo jednog ministarstva, primjerice Ministarstva zdravstva s dugom od 7 – 8 milijardi, svako dijete u Hrvatsko dobilo mjesečno 100 eura dječjeg doplatka i bilo bi to njegovo pravo, a ne socijalna kategorija kao u svim normalnim europskim zemljama”, poručio je.

Smatra kako se ljudima bacaju mrvice jer umirovljenici nisu svjesni da oni pune proračun nego misle da ih pune firme i poduzeća. Napominje kako inflacija nije za sve jednaka nego je za osnovne životne potrepštine ona puno veća i to uvijek plaćaju socijalno ugroženi, u tu kategoriju spada svatko tko prima mirovinu manju od 260 eura, a takvih je gotovo 300.000 stanovnika.