Sabor o prijedlogu dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama

22. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Sabor o prijedlogu dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


U Saboru je u četvrtak razmotren SDP-ov prijedlog dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se omogućilo građanima podnošenje zahtjeve za legalizaciju u potresu oštećenih ili uništenih kuća, što je nužni preduvjet za obnovu u postupku propisanom Zakonom.

U ime predlagatelja, Arsen Bauk (SDP) istaknuo je da bi se time posredno proširio obuhvat Zakona i na nezakonito izgrađene zgrade koje nisu legalizirane niti je za njih do 20. lipnja 2018. podnesen zahtjev za legalizaciju, pod uvjetom da se za navedene građevine zahtjev za legalizaciju podnese do novog roka, odnosno do 30. lipnja 2021. godine.

S obzirom na to da je postupak ozakonjenja zgrada hitan i nadležno javnopravno tijelo dužno ga je riješiti najkasnije u roku od 30 dana od dana primitka obavijesti Fonda za obnovu da obnova ovisi o rješavanju zahtjeva za ozakonjenje zgrade, očekuje se da bi se obnova potresom oštećenih ili uništenih zgrada mogla provesti potpunije, a u svrhu i s ciljem za koji je Zakon i donesen. A to je, ističe se u obrazloženju, pomoć građanima te stvaranja uvjeta za uspostavu normalnoga života na potresima pogođenom području tim više što je provedba Zakona definirana kao interes RH i javni interes.

Vodeći računa o takvom stanju stvari, a u kontekstu financiranja obnove što je moguće više zgrada oštećenih ili uništenih u prošlogodišnjim potresima, RH preuzela bi potpunije svoje obveze kao socijalna država sukladno Ustavu te brigu za gospodarski razvitak svih njezinih krajeva, navodi se u obrazloženju.

Peđa Grbin (Klub SDP) u ime predlagatelja naglasio je kako je zakonski prijedlog usmjeren prvenstveno na pomoć onima kojima je potrebna pozvavši Vladu da izradi bolji prijedlog, ako njihov ne smatra dovoljno dobrim. Pozvao je na produljenje roka za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata podsjetivši kako su u potresu na Banovini stradali i nelegalni objekti i da od toga ne treba bježati.

No, istaknuo je Grbin, smatramo kako nije pogodovanje kada je nekome kuća u potresu srušena da ga se dovede u pravni položaj nekoga kome nije. Ne mislimo da da sve srušeno treba legalizirati, primjerice, objekte nezakonito izgrašene u praku prirode, već samo oni koji imaju uvjete za to, rekao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub Glas – Centar) upozorila je kako će država srušiti oštećenu nelegalnu izgrađenu kuću, a ljude smjestiti u kontejner te je upitala što dalje. Ljudi nisu krumpiri i ne mogu ostati u kontejnerima trajno. Vlada mora iznaći rješenje za one koji nisu legalizirali objekte. Ne dopustite da na Banovini/Baniji starost umre, a mladost trajno iseli, apelirala je Mrak Taritaš.

Upozorila je i kako 13 mjeseci od zagrebačkog potresa obnova nije započela.

Branko Bačić (Klub HDZ-a)  najavio je da će Vlada izraditi zakonski prijedlog kojim će se pomoći onima kojima je pomoć potrebna, ali na način da ne izazove nove nepravde i nejednakosti, upozorivši kako SDP-ov prijedlog ne ide u tom smjeru i da je upitne pravednosti i ustavnosti.

(Hina)

Facebook Comments