Preminula još jedna osoba u Hrvatskoj od koronavirusa

5. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Preminula još jedna osoba u Hrvatskoj od koronavirusa

Ivo Čagalj/PIXSELL


Prvi smrtni slučaj zbog zaraze koronavirusom potvrđen je u nedjelju u Dubrovniku, ukupno petnaesti u državi, a riječ je o 85-godišnjaku koji je bio intubiran u dubrovačkoj bolnici, dok županija bilježi tri nove zaražene osobe pa ih je sada ukupno 62.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je 85-godišnjak u noći s petka na subotu hospitaliziran u bolnici, gdje je intubiran na jedinici intenzivnog liječenja, ali je zbog teškog zdravstvenog stanja “izgubio bitku za život”.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je sedmero na zaraznom odjelu hospitaliziranih osoba stabilnog općeg stanja, jedan na intenzivnom liječenju je nepromijenjenog stanja i nije intubiran.

Šestero pacijenata smješteno je u Studentskom domu jer nemaju uvjete za kućno liječenje.

I dalje je zaraza potvrđena jednom liječniku i jednoj medicinskoj sestri, a u samoizolaciji su šest liječnika, jedanaest medicinskih sestara i dva nemedicinska djelatnika. Ukupno je u bolnice u Splitu i Zagrebu prevezeno pet pacijenata.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je u protekla dva dana među dvanaest novozaraženih i jedan zdravstveni djelatnik, koji nije iz bolnice i kontakt je drugog ‘zdravstvenjaka’.

Dvije obitelji s ranije zaraženima imaju još dva oboljela, jedan je iz Konavala povezan s dubrovačkom Zračnom lukom, a jedan čijoj je djevojci u međuvremenu potvrđena zaraza.

Izvor zaraze, odnosno oboljele osobe s kojima su bile u kontaktu traže se za spomenutog umrlog muškarca, jednom bračnom paru te osobi iz Ploča.

Prosječna dob zaraženih je 53 godine.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako su od početka pandemije u Zagreb na testiranje poslana 502 uzorka, od kojih se za 62 osobe pokazalo da su pozitivne navirus, a još se čeka jedan rezultat.

Cebalo je napomenuo kako je u dubrovačkom Studentskom domu za zaražene pripremljeno 250 kreveta, a čeka ih se još 200.

Iz dubrovačko-neretvanske policije upozoravaju da neće dopustiti okupljanja građana zbog emitiranja misa na razglasu.

Hina

Facebook Comments