Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je posjetio poplavom zahvaćeno područje u Sisku te ocijenio da su odluke vlasti vezane za zaštitu od poplava diskutabilne ili potpuno krive i naveo da suosjeća s ljudima koji su pretrpjeli štetu na svojoj imovini.

“Bolno je gledati kako se u hipu uništava nešto u što su vrijedne obitelji utkale puno vremena, truda i novca”, rekao je Grbin i dodao da na drugoj razini, onoj političkoj, dijeli ogorčenje i ljutnju građana koji, naglasio je, imaju ispravan osjećaj da nije poduzeto sve kako bi se štete izbjegle ili barem umanjile.

“Državna vlast se ovih dana voli vaditi na ‘Božju volju, višu silu’. Ministrima su puna usta klimatskih promjena na koje se, kao, moramo naviknuti. Ne sporimo da ovih dana postoje elementi više sile, ali državu i nadležne službe kišni dani iznenađuju iz godine u godinu, svaki put kao da je prvi put”, rekao je Grbin.

A onda, dodao je, s terena slušamo ogorčene građane kako govore da se odvodni kanali i ostala infrastruktura važna u takvim izvanredni situacijama ne čiste, da se riječna korita ne produbljuju, da se ne osiguravaju retencije u slučaju naglog rasta vodostaja.

“Za sav taj nerad i propuštanje dužne pažnje vlasti i nadležnih službi, ljudi redovno plaćaju naknadu za slivne vode, ali ne da im se sliju u kuće. Zaštita od poplava je pitanje političkih odluka vlasti i očito je i iz ovogodišnjih poplava da su te odluke diskutabilne ili potpuno krive”, ustvrdio je Grbin.

Predsjednik SDP-a je mjesta pucanja nasipa obišao u društvu sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i načelnika Stožera Civilne zaštite Grada Siska Marka Kričke, priopćili su iz SDP-a.

Grbin se susreo i s predsjednicom Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS Alenkom Berendikom i njenim suradnicima, čiji su prostori stradali u poplavi, te s predsjednikom gradske četvrti Galdovo Robertom Grubecom.

Grbina su upoznali sa situacijom na terenu, ukazali na probleme s nasipom i apelirali da se zalaže za što brže trajno saniranje nasipa, da se tako nešto više ne bi ponovilo, stoji u priopćenju.