Od sutra se neće moći do paketa u pošti bez potvrde o cijepljenju, preboljenju ili negativnog testa. Ipak, u poslovnice pošte i dalje će ulaziti svi jer kontrole neće biti sve dok se ne dođe do šaltera, piše vecernji.hr.

-COVID potvrde pokazuju se djelatnicima, a ako je gužva i dalje će se čekati u redovima, a onda potvrdu ili test predočiti službeniku pri preuzimanju ili slanju pošiljke ili dok se možda plaćaju računi. – rekli su u pošti za Večernji.

-Naša poslovnica nije velika i imamo ograničenje broja ljudi koji mogu biti u prostoru pa, bude li više ljudi, oni na red čekaju uglavnom vani. – pojasnili su ovu nelogičnost u pošti, u kojoj će se bez potvrde ili testa ipak moći podići pošiljka čije bi nepreuzimanje imalo “pravne posljedice”.

To je primjerice poziv na sud ili rješenje Porezne uprave, u koju će se od sutra također ulaziti samo uz COVID potvrdu ili test. I sve državne, javne, gradske i županijske tvrtke obveznici su ove odluke, uključujući i škole, u kojima će sve pod kontrolom držati ravnatelji. Oni će voditi računa o tome tko ima valjani papir za ulazak u obrazovnu instituciju.

Osim testnih mjesta koja već sada postoje i na listi su HZZO-a, testirati može svaki zdravstveni djelatnik, uključujući i one čija je osnovna uloga u sustavu zdravstva primarno usmjerena drugim područjima poput farmaceuta, farmaceutskih tehničara i doktora dentalne medicine. – kažu u HZJZ-u, u kojem imaju i upute kako točno testirati.

Kažu da bi se “uzorkovanje” trebalo izvoditi na otvorenom kad god se to može, uz moguće prilagodbe, primjerice, kroz prozor. – Ako je uzorkovanje u zatvorenom, treba odrediti prostoriju isključivo za tu svrhu. Ako nema raspoložive posebne prostorije, testiranje se može organizirati u određenom vremenu u kojem će se provoditi samo testiranja uz naknadno odgovarajuće čišćenje/dezinfekciju. – kažu u HZJZ-u, no stomatolozi i ljekarnici dodaju kako ne znaju kako bi to i kada izveli, piše Večernji.