Od najave prošlo mjesec dana: ‘Još uvijek očekujemo odobrenje i Googlea i Applea’

18. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Od najave prošlo mjesec dana: ‘Još uvijek očekujemo odobrenje i Googlea i Applea’

Ilustracija/Pixabay


Od najave aplikacije za praćenje ‘kretanja’ koronavirusa koju razvija APISje prošlo je više od mjesec dana, javljaju Vijesti.hr

No, aplikacija koja evidentira zaražene koronavirusom i njihove kontakte jučer je lansirana u Njemačkoj, a uskoro će biti dostupna i za hrvatske građane.

Na njezinoj izradi posljednjih mjesec dana rade u APIS-u.

“Još uvijek očekujemo odobrenje i Googlea i Applea u smislu Ministarstva zdravstva kao nosioca te aplikacije te očekujemo da će sve zajedno biti gotovo tijekom srpnja”, rekao je Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a.

Kada osobe stupe u kontakt, aplikacija putem bluetootha na njihovim mobitelima razmjenjuje takozvane ključeve ili identifikatore. Ako se netko kasnije zarazi koronavirusom, uz dobrovoljni pristanak ta se informacija pohranjuje te aplikacija upozorava njegov bliski kontakt o bolesti.

Jednom na dan aplikacija preuzima listu zaraženih ključeva. Kako bi se razmijenili anonimni ključevi, korisnici aplikacije morat će biti najmanje dva metra udaljeni jedni od drugih te minimalno 15 minuta u kontaktu.

Uz to što je korištenje aplikacije dobrovoljno i besplatno, može se isključiti i deinstalirati u bilo kojem trenutku.

Facebook Comments