Nova ljevica pozvala HDZ da očituju o prijetnjama N. Cvijanoviću

17. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Nova ljevica pozvala HDZ da očituju o prijetnjama N. Cvijanoviću

Foto: Matija Habljak/PIXSELL


Nova ljevica pozvala je premijera Plenkovića i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Bačića da se očituju oko ‘Spomenika crvenoj Rijeci – samoobrambenog spomenika’ koji je izazvao burne reakcije krajnje desnice te prijetnji smrću upućenih njegovom autoru Nemanji Cvijanoviću.

Postavljen u sklopu projekta ‘Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020’ taj je umjetnički rad izazvao najprije reakcije krajnje desnice, a nedavno se dogodila i izravna prijetnja smrću ispisana na riječkoj fasadi ‘Nemanja Srbine, presudit ćemo ti’, stoji u subotu u priopćenju.

Bačić i Plenković bi, navode iz Nove ljevice, trebali znati da se Tuđman, na kojeg se i oni rado pozivaju, nije odrekao važnih postignuća ostvarenih ‘pod crvenom zvijezdom’ koja je krasila njegovu partizansku kapu, a kasnije i šapku partizanskog generala. Jedno od tih postignuća jest da je ustaški režim pobijeđen, a Rijeka i Istra su pripale Hrvatskoj. Kao Dalmatinci, kojima je Pavelić prodao Dalmaciju Italiji, i Bačić i Plenković trebaju biti zahvalni ‘crvenoj zvijezdi’ da danas nisu Bacich i Plencovich.

Osim što se ne pitaju kako je došlo do ovakve revizije povijesti kojoj i sami doprinose, od Bačića i Plenkovića očekujemo jasne poruke i pravodobne reakcije i sankcije širiteljima mržnje u društvu, kad ih već nije bilo skoro 30 godina pod vodstvom HDZ-a.

Nažalost, neodređene ili sporne izjave s vrha vlasti legitimiraju govor mržnje i zločine iz mržnje koji bi mogli uslijediti.

HDZ-ova floskula o ‘sigurnoj Hrvatskoj’ razbija se onog trenutka kad se građanima počinje prijetiti smrću a vlast ne prepoznaje svoju odgovornost za pojavu ekstremizma u društvu. Prešutno ili neskriveno odobravanje govora mržnje, koketiranje s ustaškim nasljeđem kao i neučinkovitost institucija da sankcioniraju govor mržnje i zločine iz mržnje – više od svega potiču novo nasilje, poručuje u priopćenju Nova ljevica.

(Hina)