Zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog napada na Ukrajinu ne funkcioniraju i Rusiji to neće naškoditi, ali je naškodilo nama, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović prilikom posjete Hvaru.

Opisujući situaciju u svijetu kao “nestabilnu” i ustvrdivši da se “polako gubi kompas”, šef države je upozorio da “sve to skupa izgleda kao proljetni maslačak i samo moliš Boga da nitko ne kihne i sve skupa ne odleti”.

Odgovor zapada je, rekao je Milanović “nikakav, baš nikakav”, dodavši da “imamo sankcije koje ne funkcioniraju”.

Naglasio je da je to “govorio od prvog dana” i da mu je žao što je bio u pravu.

“Sankcije ne funkcioniraju, Rusiji to neće naškoditi, ako je to cilj (…) i što se dogodilo, naškodilo je nama”, rekao je predsjednik države.

Vezano uz izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da neće ići na Jadran, kao i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koji je kazao da mu nije jasno zašto neki Srbi dolaze ljetovati u Dalmaciju, Milanović je kazao da Srbi dolaze na more i da mu je to drago.

“Dobro došli. To je susjedna država i ne moramo se u svemu slagati”, rekao je Milanović.

Na pitanje zašto to Vučić radi, odgovorio je da ne zna jer nije predsjednik Srbije nego Hrvatske.

“Dobro, Vučić bar ne priča o srpskom moru, za sada. Ima tu puno folklora”, rekao je Milanović.

On je stigao na Hvar kako bi obišao područje pogođeno požarom te se u mjestu Vrbanj susreo s vatrogasnim zapovjednicima i vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara.

U požaru na Hvaru jedna je osoba poginula.

MORH ima instrumente za rješavanje kašnjenja ophodnih brodova

Predsjednik RH Zoran Milanović u ponedjeljak je komentirao kašnjenje izgradnje serije obalnih ophodnih brodova, ugovorenih za Ministarstvo obrane, rekavši da je to posao koji je dobilo hrvatsko brodogradilište i MORH mora imati i ima instrumente kojima se takve stvari rješavaju.

”Prošlo je sedam godina, a samo jedan brod plovi. Ja od siječnja 2016. za to ne odgovaram. A to nije bio izmišljen projekt, to je bio stvaran projekt, financiran je, brodovi su bili dizajnirani. Posao je dobilo jedno hrvatsko brodogradilište koje je sada u poteškoćama, ali to me ne zanima”, kazao je Milanović prilikom obilaska opožarenog područja na predjelu Vrbanj – Dol kod Starog Grada na Hvaru, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Milanović je dodao da MORH ”mora imati i ima instrumente kojima se takve stvari rješavaju da vojska, odnosno mornarica, obalna straža dobije ono što ih ide” te da ”to nije dobar posao”.

Na pitanje novinara jesmo li dovoljno spremni dočekali protupožarnu sezonu Milanović rekao je da su na otocima najnezgodnija prva dva-tri sata koja ovise isključivo o reakciji otočana.

”Tu su se pokazali kao profesionalci i to hrabri profesionalci. To su elementarne nepogode. Jedino što bi trebalo je da, ako ima šest kanadera, da je svih šest spremno u sezoni, ali ništa od toga. Vlada je nadležna za to, Banožić”, ustvrdio je dodajući kako ga ne zanima je li MORH unaprijed platio popravak, već samo je li posao izvršen.

Milanović je spomenuo i nedostatak hangara za ‘helikoptere koje, kako kaže, “dobijemo na dar i držimo ih na kiši”.