Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je rekao da iz Srbije povodom obljetnice proslave operacije Oluja „tradicionalno“ dolaze povijesno netočne poruke.

„Već tradicionalno prilikom obilježavanja Oluje iz Beograda dolaze poruke koje su povijesno netočne, koje su pokušaji da se u percepciji ljudi promijeni ono što mi znamo da je povijesna istina, a to je da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, da su ogromne žrtve koje je Hrvatska tada podnijela, u ljudskim životima i materijalno, i to je općepoznata stvar“, rekao je Jandroković u Splitu, dan nakon proslave te vojno-redarstvene operacije.

„Srbija se mora suočiti s poviješću, s vlastitom odgovornošću. Neće oni današnjim interpretacijama promijeniti ono što se događalo početkom devedesetih, to su povijesne činjenice kojih se svi sjećamo“, poručio je predsjednik Sabora, pa ponovio da „pokušaji povijesnog revizionizma neće naići na plodno tlo“.

„Mi znamo da je Hrvatska napadnuta, da smo vodili pravedan rat i da smo u njemu pobijedili“, dodao je.

Položaj Hrvata u BiH

Jandroković je u Splitu kazao i kako se treba „otvoreno govoriti o onome što se događa u Bosni i Hercegovini“, odnosno o „pokušajima da se Hrvate izgura iz položaja konstitutivnog i jednakopravnog naroda“.

Naglasio je da je „ustavna i moralna obaveza“ Hrvatske da se pomogne tamošnjim Hrvatima.

„Ne tražimo ništa više od onog što im pripada, a to je da imaju jednaka prava, ne samo na papiru, nego i u stvarnosti“ kao i druga dva naroda. (Hina)