Izabrani najbolji učenički radovi na natječaju za najbolji esej i najbolji zastupnički govor

5. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Izabrani najbolji učenički radovi na natječaju za najbolji esej i najbolji zastupnički govor

Patrik Macek/PIXSELL


Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora na zadanu temu.

U povodu obilježavanja 30. godišnjice proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske donošenjem Ustavne odluke Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, Služba za građane je 16. studenog 2020. na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora objavila Poziv učenicima 8. razreda osnovnih škola kao i učenicima srednjih škola za sudjelovanje na natječaju za najbolji esej/zastupnički govor za šk. god. 2020./2021. na temu: „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“.

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja 2021. godine i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Poziv učenicima osnovnih škola usklađen je s odgojno-obrazovnim ishodima kurikuluma nastavnog predmeta Povijesti za 8. razred osnovne škole, a poziv učenicima srednjih škola slijedi odgojno-obrazovne ishode kurikuluma nastavnog predmeta Politika i gospodarstvo u povezanosti s kurikulumima pravne grupe predmeta te drugih srodnih predmeta iz društveno-humanističkog područja.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače 2021. godine, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda, prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača.

U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda, prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Uoči obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja 2021. godine svi nagrađeni i pohvaljeni učenički radovi bit će objavljeni u e-obliku na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora. Učenicima koji su napisali najbolje radove podijelit će se prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Detaljnije informacije o pobjednicima natječaja i pohvalama učenicima možete pročitati u odlukama povjerenstva za vrednovanje u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Facebook Comments