Hrvatska će 11. i 12. listopada u Zagrebu organizirati Međunarodnu donatorsku konferenciju o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, a na sjednici Vlade u petak osnovana je Međuresorna radna skupina za pripremu i organizaciju konferencije.

Svrha konferencije je okupiti što više partnerskih država i međunarodnih organizacija te institucija koje bi tijekom Konferencije iskazale konkretne namjere pomoći, uključujući i financijske doprinose za humanitarno razminiranje u Ukrajini.

Na čelu Radne skupine za pripremu konferencije bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Održavanje konferencije pokrenuo je MUP u suradnji s veleposlanstvom Ukrajine.

Državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović objasnila je kako Hrvatska, s obzirom na to da je nakon Domovinskog rata imala veliku površinu miniranog područja, ima stečeno veliko iskustvo i znanje u otklanjanju različitih vrsta mina te raspolaže s opremom za razminiranje, uključujući strojeve s daljinskim upravljanjem.

Za prvi dan konferencije planiran je sastanak ministara u čijoj je nadležnosti razminiranje, a za drugi dan rasprava na stručnoj razini koju će moderirati Ravnateljstvo civilne zaštite u čijoj nadležnosti su poslovi razminiranja, uz sudjelovanje predstavnika hrvatskih tvrtki koji su proizvođači strojeva za razminiranje.

Vlada je donijela i odluku o potpori sudjelovanju djece iz Janjeva, s Kosova, u “Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture”.

Nakon uspješno provedenog projekta u protekle dvije godine, cilj je nastaviti s organiziranom potporom promicanja hrvatskog jezika i kulture među mladima iz Janjeva na Kosovu, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ove godine “Mala škola” održat će se od 17. do 28. srpnja u Novom Vinodolskom, a MVPEI snosi sve troškove projekta odnosno sudjelovanja do 20-ero djece s pratnjom u programu.

Ministarstvo projekt provodi u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskom maticom iseljenika koja organizira i provodi program u suradnji s Hrvatskim crvenim križem i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb.