Hrvatska gorska služba spašavanja organizirala je u subotu 1. Sljeme Rescue Race gdje se šest timova okušalo u ulogama gorskih spašavatelja, a pobjedu je odnio tim PowerPuff Girls.

Natjecanje se održalo ispred prostorija HGSS-a na Sljemenu.

Timovi po četiri osobe prošli su kratku edukaciju o oživljavanju te su nakon nje dobili priliku okušati se u potrazi za “unesrećenom” osobom koju su u što kraćem vremenu trebali dovesti do cilja utrke, odnosno do bazne stanice gdje je bila hitna pomoć.

“Htjeli smo natjecateljima približiti uvid u svakodnevicu naših gorskih spašavatelja. Oni tragaju za osobama i spašavaju njihove živote na teško pristupačnim terenima, a upravo je takav bio i zadatak za šest timova. Vjerujemo da smo prvim natjecanjem utrli put edukaciji i podizanju svijesti građana o važnosti poznavanja postupka oživljavanja”, kazao je pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a Jadran Kapović.

Pobjedu je odnio tim PowerPuff Girls, te su osvojili jednodnevni izlet u HGSS-ovu stanicu Gospić gdje će imati priliku okušati se u različitim adrenalinskim izazovima.

“Sam izazov bio je jako zahtjevan jer je osim tehničkog znanja reanimacije, sklapanja nosila i prenošenja unesrećene lutke zahtijevao intenzivan timski rad, upravo ono što odlikuje i HGSS-ovce. Cijeloj našoj ekipi ovo je bio prvi susret s reanimacijom nakon polaganja vozačkog ispita i mislimo da ovakvih događaja treba biti još više”, kazala je članica pobjedničke ekipe Nataša Dobrenić.

Dodaje da su na ovaj način stekli neprocjenjivo znanje koje jednog dana može nekome spasiti život.